online slots game malaysia
Sarajevo

Đešević za Sarajevsko jutro: U prihvatilište budu primljene osobe koje nemaju ni ličnu kartu ili zdravstvenu knjižicu

Prihvatilište Gerontološkog centra u Nedžarićima u Sarajevu broji devet beskućnika, a prihvatilište ima kapacitet od 25 mjesta, čija će se rekonstrukcija ubrzo obaviti, zahvaljujući donaciji od 20 hiljada KM koju je uručilo resorno ministarstvo, o čemu je više rekla Sanela Đešević, stručni saradnik za edukaciju u Gerontološkom centru.

– Dotrajalost zgrade koja je izgrađena 1984. godine već je dovoljan razlog za rekonstrukciju. U protekloj godini zbrinuli smo 72 korisnika, od čega je 12 došlo putem službenih zabilješki MUP-a Kantona Sarajevo, dok je 49 njih došlo preko kantonalnih centara za socijalni rad. Kada je riječ o starim i iznemoglim licima njih 22 je prešlo na trajni smještaj kod nas – navela je Đešević.

Istakla je da nekada u stanicu budu primljene osobe koje nemaju ni osnovne dokumente, pa ni ličnu kartu ili zdravstvenu knjižicu, pa im je prvo potrebno utvrditi identitet.

– Neki se puštaju iz bolnice samo sa otpusnim pismom. Nakon utvrđivanja tih informacija se iznalazi najbolje moguće rješenje – da li će njihov smještaj biti naš dom ili neka druga ustanova socijalne zaštite – rekla je.

Navodeći da nekada priče onih u prihvatilištu zaista zvuče kao priča koju pročitate u novinama, Đešević je objasnila: “Nekada i slavna ličnost, osoba koja je imala sve u životu završi u prihvatnoj stanici. Kada je riječ o starijim osobama koje ostanu same i iznemogle, bez obzira što u svom posjedu imaju stan, nema nikoga ko bi se brinuo o njemu, pa su u tom stanju primorani doći u našu stanicu.” – objasnila je.

Naglasila je kako svi korisnici obavezno prolaze higijensku obradu, nakon čega se pruža adekvatan smještaj, zdravstvena zaštita i ishrana.

Kaže da je u prethodnoj godini u prihvatnom centru preminulo 15 osoba.

– Takve obaveze preuzimaju nadležne službe socijalne zaštite. Nekada nemamo niti matičnog broja osobe koja je umrla. – rekla je.

Larisa Sprečo

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia