online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sarajevsko jutro: Majka se rađa kad i dijete – roditeljske vještine moramo učiti

Predsjednica Instituta za majku i dijete Alma Hodžić Badić i Amra Hadžimusić, profesorica pedijatrije i savjetnica za dojenje, gostovale su u Sarajevskom jutru, govorivši o programima podrške za buduće roditelje i roditelje djece s poteškoćama u razvoju.

– . Institutu je jako bitno raditi na prevencijia, a svakako je u redu unaprijed učiti. Majka se rađa kad i dijete – roditeljske vještine moramo učiti. Shodno tome, , Institut je, mimo programa o ljepoti, zdravlju i brizi o sebi, osmislio određene programske aktivnosti, a jedan od njih su prvi dani s bebom kući, odnosno adaptacija na novog člana obitelji, kao i hitna stanja kod beba i djece – pojasnila je Badić.

Navodi da je Institut kroz različite suradnje izdao dva vodiča, dok je u pripremi i treći. Prvi se odnosio na pripremu roditelja za prijevremeno rođene bebe, a drugi na prevenciju oboljenja djece, čiji su koautori stručne osobe.

– Institut prati 53 hiljade žena. Kada smo radili radionioce “Prvi dani s bebom kući”, bilo je prisutno više od 50 roditelja. Stoga, sa dva pedijatra počeli smo raditi priručnik za dojenje. Fokusirani smo na pripremu majke na to kako da izbjegne sve silne komplikacije, ali i na psihološku pripremu trudnice za sam čin poroda, te savjetovalište kada je riječ o ishrani. Širok je spektar djelovanja – podsjeća Hadžimusić.

Ističu kako je bitno imati suradnju sa kolegama iz regije zbog razmjene iskustava.

– Bitno je pokazati da smo društvo koje brine i društvo koje ulaže u njegove najosjetljivije kategorije, odnosno kategoriju roditelja i trudnica – poručila je Badić.

Larisa Sprečo

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia