online slots game malaysia
Sarajevo

Delić o važnosti donošenje Nacrta privremene odluke o zaštiti izvora “Sarajevsko polje”: Ovo je posljednji trenutak u kojem trebamo povesti računa o izvorištu

Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje na dnevnom redu sjednice Skupštine Kantona Sarajevo planirane za utorak; Adnan Delić pojašnjava zašto je važno da se ona donese.

Saopćenje Adnana Delića vam prenosimo u potpunosti:

Sarajevsko polje je najveće izvorište u Bosni i Hercegovini sa kojeg se vodom snadbijeva gotovo pola miliona stanovnika, što je ujedno i najveći i najvažniji resurs za vodosnabdijevanje grada, odnosno Kantona Sarajevo. U izvorištima Sokolovići, Bačevo,Konaci, Stup, te iz vodozahvata Bosna I i Bosna II crpi se više od 80% ukupno potrebnihkoličina vode za piće, odnosno oko 2,5 m3/s vode. Usporedbe radi, prema podacima iz Izvještaja o stanju vodosnadbijevanja u Kantonu Sarajevo sa prijedlogom mjera iz
septembra 2017. godine, samo u periodu od 2016. do 2017. godine sa Izvorišta se crpilo između 2600 – 2700 l/s vode, dok je od januara 2021. do aprila 2022. godine crpljeno oko 2300 l/s vode iz ovog izvorišta.

Zaštita izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje” je od esencijalne važnosti za razvoj svih jedinica lokalne samouprave na području Kantona, odnosno samog Kantona, te ukoliko bi se nerazumnim odlukama narušio kvalitet ili kvantitet voda, to bi na Kanton Sarajevo, ostavilo nesagledive posljedice ne samo u oblasti vodosnadbijevanja, nego i u svim drugim segmentima.

Izvorište Sarajevsko polje trenutno se ne štiti ni na koji način, ne postoje mjere za zaštitu izvorišta, niti se izdavajaju sredstva ni iz jednog budžeta kako bi se u njemu vršila istraživanja koja bi doprinijela njegovom očuvanju i zaštiti, prije svega zato što ne postoji mehanizam koji bilo koji nivo vlasti obavezuje da se bavi zaštitom izvorišta, a onda i zbog
toga što unazad deceniju i više nema usaglašene političke volje koja bi zaštitu izorišta razumjela kao elemntarni prioritet i posvetila mu dužnu pažnju.


Iz prostora izvorišta u Sarajevskom polju se prosječno eksploatiše oko 2,5 m3/s vode. Međutim, to i dalje nije dovoljno za 24-satno snabdijevanje Sarajeva vodom. Razlog za ovakvo stanje prije svega leži u činjenici da je vodovodna mreža značajno opterećena gubicima u samim cijevima, ali i značajnim količinama vode koju troše ilegalni potrošači. Osim toga, potrebe za vodom rastu i dalje obzirom da se grad širi i razvija, a prema posljednjim podacima KJKP ViK ukupan broj priključaka je 173.000, od kojih je 20.000 bespravnih potrošača“, pojašnjava Delić.


Istakao je i da je vodovodna mreža bila u relativno lošem stanju i u periodu prije rata, te da se i u Odluci iz 1987. godine navodi kao prioritet rješavanje ilegalnih potrošača koji su još tada predstavljali ozbiljan problem.


Ratna razaranja, kao i nedostatak sredstava za obnovu u poslijeratnom periodu, doveli su mrežu u sada već kritično stanje. U zadnje vrijeme su poduzete neke aktivnosti na sanaciji vodovodne mreže, odnosno smanjenju gubitaka i identifikaciji ilegalnih potrošača. Ovo je vrlo spor i dugotrajan proces i svojom dinamikom neće moći pratiti povećane potrebe za vodom. Trenutno se ne izdavajaju nikakva sredstva za zaštitu izvorišta i pitanje je koliko će to tako ostati ukoliko se Privremena odluka ne usvoji, odnosno ukoliko se bude čekalo da se ponovo izradi elaborat što će trajati narednih nekoliko godina, a mi to vrijeme nemamo“, kategoričan je Delić.

Uzimajući u obzir sve navedeno, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Vlada Kantona su tokom prethodne dvije godine aktualizirali pitanje zaštite izvorišta Sarajevsko polje, te je formirana Komisija koja je imala zadatak da revidira ranije pripremljeni Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta i ponudi neohodna rješenja koja će dovesti do konačnog rješavanja ovog pitanja. Komisija je prošle godine pripremila tekst Nacrta, kao i niz
prijedloga koje valja ispoštovati prilikom i odmah po donošenju Privremene odluke.


Odluku o usvajanju Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje Vlada Kantona Sarajevo donijela je u augustu 2022. godine, a u utorak, 17. aprila Nacrt privremene odluke je na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo. Nacrt privremene
odluke je tokom preliminarne, nezvanične javne rasprave izazavao različite kontroverze i najglasniji su svakako oni koji smatraju da je donošenje ovakve odluke pogodovanje nekakavim građevinskim lobijima kroz smanjivanje granica vodozaštitne zone. S tim u vezi valja istaknuti da, iako se diglo puno galame, nisu ponuđena rješenja koja bi na bilo koji
način značila bolje i kvalitetnije rješenje od teksta Nacrta privremene odluke koju je pripremila komisija imenovana od Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.


Podsjećamo, Ministarstvo privrede iniciralo je pripremu teksta Nacrta jer ako to ne učinomo sada, uskoro nećemo više imati vrijeme da se izvorište počne štititi i istraživati kako bismo izbjegli situaciju u kojoj Sarajevo za nekoliko godina neće više imati vodosnadbijevanjepitkom vodom.


„U protekle dvije godine uloženi su veliki napori da se aktualizira ova tema i spremi tekst Nacrta privremene odluke, kao i da se saslušaju svi oni koji su na bilo koji način ponudili argumenta kako bi se ovaj Nacrt unaprijedio. Važno je istaknuti i da je Nacrt privremene odluke kratkoročno, prelazno rješenje koje na snazi treba ostati samo do donošenja konačne Odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje koja se donosi na nivou entiteta. Kako
entiteti do danas nisu napravili neophhodne korake u usaglašavanju zakonskih odredbi koje su neophodne za donošenje Odluke, Skupština Kantona Sarajevo je još 2006. godine izmijenila kantonalni Zakon o vodama kako bi se zaštito makar dio izvorišta koji je na području Kantona Sarajevo.

Donošenje Privremene odluke neophodno je kako bi se počela
izdvajati sredstva u budžetu Kantona za zaštitu i istraživanje ovog vodnog područja i mi smo učinili sve što smo mogli da javnosti ukažemo na značaj donošenja prvog rješenja koje bi trebalo inicirati konačno rješavanje problema izvorišta Sarajevsko polje. Podsjećam, ne trajnog, nego privremenog rješenja
“, istakao je Adnan Delić, bivši ministar privrede Kantona Sarajevo za čijeg mandata su pokrenute aktivnosti na donošenju Privremene odluke.


Delić ističe da je ovo posljednji trenutak u kojem trebamo povesti računa o izvorištu, te da ukoliko zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo podlegnu pritiscima dijela javnosti koji insistira na nedonošenju Privremene odluke, pitanje je hoćemo li uskoro imati šta i štititi, te ko će uopće štititi izvorište dok se entitetske vlasti usaglase oko usklađivanja zakona. Pri tome treba imati na umu da dio izvorišta koji se nalazi u entitetu Republika Srpska je u daleko ozbiljnijoj situaciji, obzirom da prostorno – planski akti predviđaju daljnju gradnju u granicama izvorišta, a ne nazire se namjera entitetske vlasti da to spriječi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia