online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Delić: Kanton Sarajevo bilježi povećanje interesa za poljoprivrednu proizvodnju

Prema podacima kojima raspolaže Sektor za poljoprivredu pri Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, bilježi se povećan rast zanimanja za poljoprivrednu proizvodnju na području tog kantona.

Šef Odjeljenja za poljoprivredne stručne poslove Mušan Vatrić rekao je da se to najbolje može vidjeti po interesu za podsticaje u poljoprivredi. Tako su do 31. maja ove godine imali 247 zahtjeva više za podsticaje nego u prethodnoj godini u istom periodu. 

Dodao je da je prošle godine u ovo vrijeme odjeljenje zaprimilo 454 zahtjeva za podsticaje, dok je ove godine zaprimljeno 704 poziva, a obzirom da su rokovi za većinu programa otvoreni tokom čitave godine, shodno trenutnom stanju, očekuje se još veći broj prijava.

 – Poseban interes iskazan je za podsticaje u plasteničkoj proizvodnji, a zatim i za pčelarstvo, krave koje jesu i one koje nisu u sistemu, vlastiti uzgoj teladi, tov piladi, junadi i junica, te kupovinu mehanizacije. Sve navedeno indicira da ćemo imati povećan obim poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini – naveo je Vatrić.

Ministar privrede KS Adnan Delić je rekao da je godina pandemije pokazala važnost vlastite poljoprivredne proizvodnje. Osim toga, u programu za podsticaj ove proizvodnje povećali su finansijska sredstva na 6,1 miliona KM, što je, kako je dodao, vjerovatno doprinijelo većoj zainteresovanosti kod proizvođača. 

Dodao je i kako je jedan od važnijih faktora napor koji resorno Ministarstvo privrede ulaže u transparentnost svih procesa, kako bi se poljuljano povjerenje između poljoprivrednih proizvođača i institucija vratilo na pravi kolosjek.

Delić je istakao je i da je čitav proces pripremanja Odluke za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji protekao krajnje otvoreno i transparentno, te da su poljoprivrednici imali priliku putem javne rasprave i sami učestvovati u njenom kreiranju.

 – Saslušali smo poljoprivrednike na javnoj raspravi i njihove prijedloge i primjedbe uvrstili u Odluku, tako da mislim da je i to jedan od razloga za povećano interesovanje poljoprivrednih proizvođača. Raduje me to, a i indikator mi je da smo krenuli u dobrom smjeru – istakao je Delić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia