online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: U pripremi novi zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada

U pripremi je novi zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada, kazao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović na sastanku s predstavnicima Udruženja upravitelja i Federalne privredne komore, saopćila je kantonalna pres-služba.

Hadžiahmetović je predstavnike upravnika informirao da bi novi zakon trebalo da poboljša aktuelno stanje u oblasti upraviteljstva.

Informirao je i da je u toku usuglašavanje teksta sa Zakonom o stvarnim pravima i Zakonom o obligacionim odnosima.

Gosti su ministra Hadžiahmetovića upoznali s problematikom s kojom se susreću upravnici na terenu, sve u cilju da bi navedeni problemi na najbolji način bili riješeni  novim zakonom.

Upravnici su također istaknuli da je u novi zakon neophodno ugraditi detaljne obaveze etažnih vlasnika s aspekta sigurnosti zajedničkih dijelova, naročito u segmentu protivpožarne zaštite, liftova, jake struje, gromobranskih instalacija i sl.

Također su istaknuli problematiku naplate po osnovu minimalne naknade i velikih potraživanja po tom osnovu, kao i da je sistem upraviteljstva izdvojen iz pravnog sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

Ministar Hadžiahmetović je naglasio da je u interesu Ministarstva priprema izvještaja koji će prikazati stvarni presjek stanja u upraviteljstvu.

– Neophodno je da se pod hitno donese novi zakon koji bi u potpunosti uredio ovu oblast – zaključio je Hadžiahmetović. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia