online slots game malaysia
Vijesti

Delegacija ljekara iz Turske posjetila Opću bolnicu ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’

U okviru programa tehničke pomoći jačanja donorstva i transplantacije u BiH, danas je Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ posjetila višečlana delegacija turskih ljekara različitih specijalnosti.

U ime Donorske mreže u FBiH sastanku su prisustvovali predsjednica prof.dr. Halima Resić, koja je i inicirala susret, te Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika.

Goste je dočekao direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović sa saradnicima. Zahvalio svima na posjeti, a posebno vrhunskim stručnjacima na pomoći koju pružaju u afirmaciji donorstva i transplantacije u našoj zemlji – saopćeno je iz te zdravstvene ustanove.

Kolege je upoznao s radom ustanove na čijem je čelu i mogućnostima koje pruža Opća bolnica kada bi zaživjela donorska mreža u BiH.

Naglasio je da “imamo stručnjake i resurse, koji bi uz institucionalnu pomoć mogli odmah početi raditi  i ovu vrstu  zdravstvene usluge, jer je najnormalnija stvar da bolnice svojim pacijentima pruža najbolju uslugu”.

Turski stručnjaci su iznijeli svoja iskustva, a doktor Eyup Kahveci, predsjednik Transplantacionog centra Turske je kazao da se u njegovoj zemlji na godišnjem nivou uradi sedam hiljada transplantacija bubrega  i jetre.

Osoblju Opće bolnice je ponudio stručnu i tehničku pomoć, kako bi ovaj proces krenuo i u BiH, te edukaciju medicinskog i drugog osoblja u najvećem transplantacionom centru u Istanbulu. Naglasio je da se ovaj projekat  provodi u još 10 zemalja – navodi se u saopćenju.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Tomislav Žuljević izrazio je nadu da bi proces donorstva i transplantacije konačno krenuo jer, kako je rekao, posljednjih pet godina ovaj proces stoji i veliki je problem za mnogobrojne pacijente.

Donorska mreža u BiH, u saradnji s Ministarstvom zdravstva FBiH i uz podršku partnera iz Turske -Transplant fondacijom i Međunarodnom  mrežom za transplantacije, Bezmialem Vakif Univerzitetom te Univerzitetom zdravstvenih nauka-Centrom za izučavanje zdravstvenih nauka Balkana, Medicinskim fakultetom Univerziteta Gazi, Udruženjem transplant koordinatora, Udruženjem  turskih intenzivista i Zdravstvenim diplomatskim društvom, počinje implementaciju projekta podrške jačanju donorstva i transplantacije u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia