online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čović: Upitno je da li sam trebao zakazati hitnu sjednicu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, rekao je da je prijedlog Kluba Bošnjaka da se osiguraju novčana sredstva za Opće izbore odbijen većinom glasove, te da je time današnja hitna sjednica okončana.

Naglasio je da temu finansiranja izbora politiziraju upravo oni koji posljednje dvije godine čine sve da nema proračuna institucija BiH, zbog čega je upitno da li je trebao zakazati hitnu sjednicu.

Kako je kazao, procedure su jasne i o budžetu za prethodnu godinu ne može se raspravljati u maju ove godine. Navodi i da je osnova za ovogodišnji budžet u potpunosti drugačija.

Smatra da pri donošenju budžeta institucija BiH mora biti sagledano realno stanje i nada se da će budžet biti usvojen brzo.

– Trenutno smo bez promjena osnovica plaća policajcima, carinicima i ostalima koji i dalje svoja primanja vežu za proračun iz 2020. godine, zbog čega se nadam da će budžet biti usvojen uskoro – istakao je Čović.

Čović smatra da je budžet mogao biti usvojen još prije pet mjeseci da je u to uložena potrebna energija, te da su političari već u predizbornoj kampanji zbog čega ne govore o temama kojima se trebaju baviti.

Naveo je da nema razloga za vrijeđanje ministra finansija Vjekoslava Bevande, za kojeg se spominju sankcije i kaznene odredbe. Kako je kazao, u pozadini toga je “sarajevska politika” za koju je izborna kampanja odavno počela. 

Dodao je da se bez izmjena izbornog zakona ne može govoriti o stabilnosti političkog procesa u BiH, kao i da u BiH već četiri godine institucije ne rade u pravom kapacitetu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia