online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čović: Moramo uvažavati entitetsku i županijsku nadležnost -ne bih želio da sutra neko u Sarajevu zavrne plin Posušju

Južna plinska interkonekcija strateški je interes Bosne i Hercegovine hrvatskog naroda u BiH i naravno da je naš prijedlog bio vrlo jasan. Naravno da nema nikakve opstrukcije, mi smo u krajnje proaktivnoj aktivnosti, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a održane u petak u Mostaru.

– Južna plinska interkonekcija strateški je interes BiH i hrvatskog naroda u ovoj zemlji jer prolazi kroz Hercegovačko-neretvansku, Zapadnohercegovačku, Hercegbosansku županiju i Središnju Bosnu i ne može mi netko kazati da je to nečiji drugi strateški interes. Zakon o plinovodu “Južna interkonekcija BiH i RH” već je u proceduri otprije par godina, a na taj zakon se osporilo jako puno stvari u Domu naroda i bilo je toliko prigovora da smo procijenili da taj zakon nema smisla. Osnovna dvojba oko tog zakona je BH-Gas. Ja sam rekao kao što imamo BH-Gas, imat ćemo i Južnu plinsku interkonekciju i na to se ne može nitko ljutiti. Ona će biti u vlasništvu Vlade FBiH 100 posto, a ja nemam apsolutno nikakvih privatnih interesa, nadam se da je i kod partnera s druge strane tako. Mi ćemo i dalje gurati taj projekt – kazao je Čović.

Naveo je kako bi trebalo bar sedam, osam godina da se postave cijevi u zemlju kad bi se sve dogovorilo već danas.

– Dopustiti da ovako bitnim strateškim energentom poput plina upravlja netko drugi s mogućim različitim strategijama, ako hoćete i političkim strategijama u nekom trenutku, bilo bi politički naivno. Ja nisam voljan tako nešto uraditi. Da bi se taj projekt završio treba nam ogroman novac i mnogo vremena. Postoje dva pitanja, jedno je opravdanost svega toga strateški da se izbjegne ovisnost o bilo kome da imate povezanost i s jedne, druge i treće strane, to poštujemo i želimo, ali ne želimo biti naivni. Ne bih želio da danas, sutra zbog političke krize netko zatvori plinovod iz Sarajeva u Posušju. Nadležnosti u BiH su takve da moramo uvažavati entitetsku i županijsku nadležnost – kazao je Čović.

Istaknuo je kako čini sve da navedeni zakon dobije svoje mjesto u parlamentarnoj proceduri.

– Ja ne želim prodati interese ni jednog građanina Bosne i Hercegovine bilo kome. Što nakon toga može uslijediti mene uopće ne interesira. Ja mogu biti samo na nekoj bijeloj ili anđeoskoj listi, nikakvoj crnoj, a tko god misli nešto drugačije neka javno kaže. Mislim da moramo zaštititi svoje interese do kraja – istaknuo je Čović.

Optimističan je uoči dolaska predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen kazavši kako nema razloga da ne izvijesti o napretku u BiH, ako ono što je jučer dogovoreno, bude i usvojeno.

Dodaje da je jučerašnji sastanak s predstavnicima ”Trojke” i Miloradom Dodikom preslika atmosfere sa sastanka iz kolovoza prošle godine, nakon kojeg je usvojeno pet zakona u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini.

– Ako to bude tako potvrdit ćemo sljedeći tjedan. Moje je da vjerujem, ali nosim sa sobom iskustva onih sastanaka gdje smo se isto dogovarali, ali nismo ništa dogovorili. Jučer smo na dnevnom redu imali jako puno tema, a sve su bile u funkciji našeg statusa kad su u pitanju europske integracije i dolazak ovih visokih gostiju s ciljem da ispunimo svih 14 uvjeta koji su stavljeni ispred nas, opet s ciljem da to donosimo u institucijama BiH kroz izvršnu i zakonodavnu vlast, da nitko ne nameće nikakva rješenja – kazao je Čović.

Istaknuo je kako vjeruje da će u ovom mjesecu imati i federalni i državni proračun.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia