online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

CIK još jednom upozorio: Bez novca izbora neće biti

Kako sada stvari stoje, skoro je pa izvjesno da će održavanje lokalnih izora u BiH biti odgođeno. Izbori u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH mogu biti odgođeni najviše za 30 dana, što znači da bi ukoliko nedostajući novac bude uplaćen, bili održani 8. novembra.

Još se pouzdano ne zna kada će biti održani lokalni izbori u BiH. Centralna izborna komisija (CIK) ih je raspisala 7. maja za 4. oktobar, ali problem je novac. A nema ga jer državni budžet za ovu godinu još nije usvojen. U CIK-u su danas održali sastanak i još jednom upozorili da bez novca izbora neće biti. Otežavajuća okolnost su i propisani rokovi za štampanje i pakovanje glasačkih listića.

 „Postavlja se pitanje ako i bude osiguran novac u petak, da li CIK može provesti postupak javnih nabavki kako bi imao za održavanje lokalnih izbora“, kazala je Vanja Bjelica-Prutina, predsjednica CIK BiH.

„U tom najcrnjem scenariju ugrozit će se nastavak izbornog procesa, i to će bit odgovornost onih koji su u obavezi da ta sredstva osiguraju“, istakla je Irena Hadžiabdić, članica CIK BiH

Prema Izbornom zakonu, Vijeće ministara dužno je da osigura novac za izbore 15 dana od dana raspisivanja izbora. To znači do petka 22. maja. Predsjedavajući Tegeltija prošle sedmice rekao je kako i bez usvojenog budžeta postoji način da se izbori isfinansiraju. S druge strane, iz Ministarstva finansija i trezora  naveli su kako se izbori ne mogu finansirati iz tekuće rezerve čiji iznos je znatno manji od potrebnog za organizaciju i održavanje izbora.

 „Ukoliko se dese neke poteškoće sa usvajanjem budzeta, Savjet ministra ima mogućnost da donese potrebnu odluku da se osiguraju sredstva za provođenje izbora iako budemo u sistemu privremenog finanisiranja“, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Konačna odluka o tome da li će lokalni izbori biti održani 4. oktobra ili najkasnije mjesec dana nakon toga, bit će poznata u subotu, kada će zasjedati CIK. Tada ističe i rok Vijeću ministara da na račun CiK-a uplati 4,2 miliona KM, što je nešto manje od polovine potrebnog iznosa za lokalne izbore 2020.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia