online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Bošnjak i članovi Rektorskog zbora BiH razgovarali o razvoju visokog obrazovanja

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak održala je danas u Sarajevu sastanak s članovima Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine na kojem je razgovarano o razvoju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

U središtu diskusije bile su neophodne izmjene Okvirnog zakona o visokom obrazovanju, a konstatovana je i potreba usklađivanja propisa na svim nivoima vlasti s Okvirnim zakonom u skladu sa savremenim izazovima i standardima visokog obrazovanja.

Navedeno je da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim nadležnostima, podrđava svaki napor usmjeren ka unaprjeđenju sektora visokog obrazovanja, a ministrica Bošnjak je istakla da je ulaganje u nauku od ključnog značaja za razvoj društva.

Ostala važna pitanja koja su razmatrana uključuju donošenje kvalifikacijskog okvira i intenziviranje saradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine te Rektorskog zbora.

Naglašeno je da je intenziviranje takve saradnje, uz redvno ocjenjivanje napretka, razmjenu iskustava i primjera dobre prakse, od suštinskog značaja za izgradnju kapaciteta i aktivno učešće Bosne i Hercegovine u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Ministrica Bošnjak izrazila je zadovoljstvo što je sastanak pružio priliku za otvoren dijalog između relevantnih aktera u području visokog obrazovanja, te se očekuje daljnja konstruktivna saradnja s ciljem unaprjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovaili rektor Univerziteta u Banjoj Luci i predsjedavajući Rektorskog zbora BiH prof. dr. Radoslav Gajanin, prorektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zdenko Klepić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Milan Kulić, rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj i rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović, kao i direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine Enes Hašić, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia