online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Predsjedništvo DF-a pozvalo zastunike ‘Trojke’ da ne izaberu Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) na sjednici u Sarajevu pozvalo je ponovo zastupnike ‘Trojke’ u Federalnom parlamentu da ne izaberu Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

– Apelujemo ponovo na zastupnike Trojke da ne izaberu Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH, bez dana pravosudnog iskustva. Jedina referenca koju donosi za ovo imenovanje je da je kandidat Dragana Čovića i da je bio na listi HDZ-a za delegata u Domu naroda – navodi DF u saopćenju za javnost.

Iz DF-a insistiraju da se zastupnici izjasne o cjelovitoj listi kandidata koji su prošli konkursnu proceduru, vodeći se mjerilom stručnosti i iskustva rada u pravosudnim institucijama, saopćeno je iz te stranke.

Nadalje, Predsjedništvo DF-a je konstatiralo kako stranke parlamentarne većine na nivou BiH nisu usvojile evropske zakone “koje su sami obećali i potpisali da će donijeti”.

Preciziraju kako državna vlast nije usvojila – zakon o sudovima Bosne i Hercegovine, zakon o sprečavanju sukoba interesa, zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, sporazum sa FRONTEX-om Agencijom koja nadzire sigurnost vanjskih granica EU, te državni program za usvajanje acquisa (pravne stečevine EU).

Zato, kako iz DF-a navode, Evropska komisija nije još dala preporuku Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora.

– Također, na sjednici je imenovan i Centralni izborni štab (CIŠ) koji će voditi Albin Zuhrić. Osnovni zadatak CIŠ-a je priprema DF-a za Lokalne izbore u BiH, koji će biti održani u oktobru 2024.godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia