Bosna i Hercegovina

Zvizdić: Izmjenama Krivičnog zakona BiH preventivno djelovati na govor mržnje

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas principe Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH na prijedlog dopredsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića (SDA) kojim bi se trebalo regulirati pitanje govora mržnje.

Zvizdić je, obrazlažući predloženi zakon, podsjetio da je Predstavnički dom krajem prošle godine usvojio njegovu inicijativu kojom je Vijeće ministara BiH zaduženo da u roku od 60 dana u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o sprečavanju govora mržnje na internetu, koji će biti usklađen sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, preporukama i konvencijama Vijeća Evrope, pravnom stečevinom Evropske unije i uspješnim praksama zemalja Evropske unije.

Izmjene Krivičnog zakona stoga, kaže, imaju za cilj da prošire opseg inkriminirajućeg govora mržnje na nivou cijele BiH i to na način da to ne bude samo nacionalna, rasna i vjerska mržnja, već i svaki drugi oblik mržnje koji je usmjeren prema pojedincu ili pripadniku grupe zbog njihove nacionalne, rasne, vjerske ili etničke pripadnosti, jezika, boje kože, spola, seksualnog opredjeljenja, invaliditeta, rodnog identiteta, porijekla ili bilo koje druge osobine. 

Nakon što je Zvizdić obrazložio predloženi zakon, nije bilo interesa poslanika da diskutiraju o njemu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.