online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zvanično otvoren obnovljeni Studentski dom Nedžarići

Obnovljeni Studentski dom Nedžarići, koji je dio projekta obnove 40 javnih objekata na poboljšanju energetske efikasnosti i kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo, danas je zvanično otvoren. 

Projekt obnove Studentskog doma Nedžarići proveli su Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, uz finansijsku podršku Europske unije i  Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Vlade Austrije. Radovi su obuhvatali toplinsku izolaciju fasade, zamjenu dotrajalih prozora i vrata, ugradnju energetski učinkovite rasvjete i poboljšanje sistema grijanja. Vrijednost investicije je oko 1,9 miliona KM. 

“Drago mi je što EU može podržati energetsku učinkovitost u 40 javnih zgrada koje uključuju škole, vrtiće, ambulante i studentske domove kao što je ovaj danas. Ove intervencije će dovesti ne samo do obnove javnih zgrada i doprinijeti smanjenju računa za energiju, već će također smanjiti emisije stakleničkih plinova i poboljšati kvalitetu zraka. Ovi napori će biti dodatno podržani kroz paket energetske podrške za Zapadni Balkan koji je predsjednica Von der Leyen najavila prilikom svoje nedavne posjete BiH. Paketom se kratkoročno predviđa 70 miliona eura za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u Bosni i Hercegovini, a srednjoročno će ubrzati prelazak na pouzdanije izvore energije”, rekao je ambasador Sattler.  

Obilježavanju završetka radova prisustvovali su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl, direktor JU „Studentski centar“ Sarajevo Amar Dovadžija i studenti iz Udruženja Studentskog centra Sarajevo.

“Ovo je važno kako bi se povećala udobnosti, smanjili računi za električnu energiju i kako bi se smanjila zagađenja u gradu. EBRD podržava Kanton u ovoj i mnogim drugim investicijama kao dio Akcionog plana zelenih gradova za Sarajevo, koji također uključuje ulaganja u zeleniji i učinkovitiji javni prijevoz, vodosnabdijevanje i obnovljivo daljinsko grijanje. Svi ovi projekti zajedno će imati izuzetan utjecaj na građane i usluge koje im se pružaju kao i na gradsko okruženje”, izjavila je Naessl, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS   

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia