online slots game malaysia
Vijesti

Zvaničnici KS: Na današnji dan 1992. zvanično je formirana Armija RBiH

Povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, premijer Mario Nenadić i ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica položili su danas cvijeće na Šehidskom mezarju “Kovači”, grobljima “Sveti Marko” i “Sveti Josip”, kao i šehidskom mezarju “Stadion” te odali počast poginulim borcima, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Čelik kazao je da je ovo jedan od najznačajnih datuma u historiji BiH.

– Nikada ne smijemo zaboraviti formiranje Armije RBiH, jedine legalne i legitimne vojne sile koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu tokom agresije i koja je zaslužna za njen opstanak. Danas, kao i svake godine, polažemo cvijeće i odajemo počast svima koji su dali živote za našu zemlju – rekao je Čelik, čestitajući Dan Armije.

Uime Vlade Kantona, premijer Mario Nenadić čestitao je Dan Armije RBiH svim građanima, posebno pripadnicima Armije i članovima porodica poginulih boraca.

– BiH kao država je preživjela, između ostalog, zahvaljujući ogromnim naporima i žrtvama koje su pripadnici Armije RBiH dali tokom gotovo četverogodišnjeg rata i opsade. Svi mi koji smo sudionici stvaranja Armije koja je u to doba nastajala iz Teritorijalne odbrane, iz samoorganizovanja građana BiH, svjesni smo da bez Armije i bez Teritorijalne odbrane BiH ne bi preživjela. Danas nam ostaje da se s ponosom sjećamo svih žrtava koje su dale svoje živote za slobodu koju danas uživamo. S ponosom se sjećam svojih ratnih saboraca i drugova, svih građana, kako vojnih, tako i civilnih žrtava. Želim njihovim porodicama da izrazim iskreno saučešće i zahvalnost za sve što su dali za odbranu svoje zemlje – rekao je premijer Nenadić.

Odlukom Predsjedništva BiH, 15. aprila 1992. godine je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine koja je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu herojski odbranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH.

Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane, dijela tadašnje Patriotske lige BiH i u vrijeme rata bila je jedna legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana je od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnih datuma u modernoj historiji  Bosne i Hercegovine jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogobrojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia