online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Zubić za TVSA: BiH se nalazi u tektonski aktivnom prostoru, pravilna gradnja je osnov svega(VIDEO)

Razorni zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju bila je jedna od tema u okviru emisije Sarajevsko jutro.

Profesor geografije Vedran Zubić je kazao da se zemljotresi ne mogu predvidjeti, ali se mogu pretpostaviti područja koja su najrizičnija i hipotetički odrediti kvantitet po rihteru, dok s druge strane kakav će biti kvantitet po merkaliju zavisi da li imate ili nemate urbanu gradnju, poručio je.

Profesor Zubić je objasnio da je problem Turske anadolska visoravan koja je sa svih strana uokvirena mladim vjenačnim planinama koje su posljedica tog tektonskog stanja.

„Tri su tektonska problema u Turskoj jer tu imate razmicanje, podvlačenje i kontrakciju, riječ je o sva tri oblika tektonskog stanja, odnosno dodira tektonskih ploča koje poznajemo i sva tri se nalaze unutar Turske. Nažalost ovo što se desilo je sasvim normalna prirodna pojava a uz to sve velika ljudska tragedija,“ poručio je Zubić.

Komentarišući mogućnost zemljotresa u našoj državi, Zubić je kazao kako se BiH nalazi u tektonski izuzetno aktivnom prostoru, ali da to ne mora značiti da će se i u narednih 100 godina desiti zemljotres poput ovog u Turskoj i Siriji.

Zaključio je da je jedini način sprječavanja ili ublažavanja posljedica pravilna gradnja. Zakoni koje BiH ima su perfektni, samo je pitanje da li se poštuju.

Pogledajte razgovor.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia