online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zrak ponovo zagađen, proglašena epizoda “Pripravnost” u Kantonu Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS na osnovu praćenja kvaliteta zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, proglasilo je epizodu “Pripravnost” za područje Kantona Sarajevo.

Uprkos snježnim padavinama, zrak je zagađen, a prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3) od jučer se bilježe na većini mjernih mjesta i to u Ilijašu, na Ilidži, Otoci i Vogošći.

Rast koncentracija PM10 bilježi se i danas.

Osim toga, za naredna tri dana prognozirane su relativno stabilne vremenske prilike.

Tokom trajanja ove epizode zagađenja zraka, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju naporne fizičke aktivnosti, kao i boravak na otvorenom.

Podsjećamo, tokom epizode “Pripravnost” zabranjeno je kretanje automobila i teretnih vozila čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, u zoni A, u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, ispod 700 metara nadmorske visine, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

Također, obaveza je smanjenje temperature za minimalno dva stepena Celzijusa na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Tokom ove epizode, između ostalog, bit će pojačani inspekcijski nadzori nad primjenom svih propisanih mjera.

Također se upućuje apel na reduciranje korištenja privatnih automobila.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia