online slots game malaysia
VijestiZanimljivosti

Znate li šta znači izraz “OK”

U običnoj, pa i službenoj komunikaciji, kada se želi iskazati saglasnost s nekom tvrdnjom, obično se kaže “O-ke” (ili se napiše O.K.). To bi trebalo značiti “uredu”, “tako je” i sl. Isto značenje, ova skraćenica ima u engleskom jeziku, iz kojeg smo je i preuzeli, kao i većina drugih evropskih jezika.

Porijeklo ove, internacionalne skraćenice, više je nego zanimljivo. Postoji čak desetak teorija o njenom nastanku, a sve se slažu samo u jednom: nastala je u Americi, u Sjedinjenim Američkim Državama (u zemlji “Ujka Sama”).

Ovdje ćemo navesti neke od najzanimljivijih teorija.

Jedno objašnjenje vezuje se uz ime jednog željezničkog službenika, Obedija Kelija, koji je, navodno, uredan prijem poštanskih pošiljki, tačnije paketa, potvrđivao inicijalima svoga imena i prezimena O. K. (Obadiah Kelly). Kasnije je to dobilo opće značenje – “uredu je”.

Jedno od objašnjenja polazi od pretpostavke da je skraćenica O.K. proizvod pravopisne greške, odnosno lošeg spelinga (bad spelling). Navodno su neki uglednici bili nedovoljno pismeni, nisu poznavali engleski pravopis, pa su izraz “all correct” pisali onako kako se izgovara (“ol korekt”), dakle, fonetski, kao kod nas. Tako je onda umjesto skraćenice A.C. (“all correct”), ispala skraćenica O.K (dosljedno prema izgovoru), dok je značenje ostalo isto: “sve je ispravno”, “uredu je”. Zanimljivo je da se ovakvo nepoznavanje engleskog pravopisa i toliki stepen nepismenosti, iz koje je proizašla i skraćenica O.K. pripisuje uglednom Džonu Džekobu Estoru (John Jacob Astor), pa čak i predsjedniku SDA, Endru Džeksonu (Andrew Jackson).

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia