online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zdravstvo i oporavak ekonomije od pandemije prioriteti nove Vlade

Kandidat za premijera Kantona Sarajevo Edin Forto naveo je u ekspozeu izloženom pred zastupnicima Skupštine KS da kreiranje budžeta za 2021. godinu prioritetno mora uzeti u obzir poremećaje u zdravstvenom sistemu i ekonomske posljedice pandemije.

Naglasio je da mjere uključuju materijalna i kadrovska pojačanja zdravstvenih institucija, ali i jačanje programa s ciljem održavanja postojećih radnih mjesta u privatnom sektoru, zatim javne radove i one poslovne subjekte koji imaju mogućnost proširenja poslovanja i stvaranja radnih mjesta.

Poručio je da je potrebno pobijediti pandemiju, ali i odgovoriti na prijetnje koje su posljedica ekonomskog zastoja u prošloj godini te da je ovo vrijeme kada se kao društvo moramo ujediniti.

– Ovo je vrijeme solidarnosti i empatije. Ovo je trenutak kad moramo pokazati da imamo i znanje i kapacitete i snagu da na prijetnje odgovorimo razboritošću, stvarajući uslove za dostojanstven život svih građana –  navodi Forto.

Istakao je da je jedan od glavnih problema sa kojim će se susresti nova Vlada Kantona Sarajevo koronavirus, da će biti donesene hitne mjere uslijed pandemije bolesti COVID-19 te da će započeti  proces ulaska cijelog zdravstvenog sektora u okvire Federalnog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

– Boljom organizacijom ustanova primarne zdravstvene njege ćemo pomoći građanima da bolje prolaze kroz naš glomazni zdravstveni sistem. Građani moraju osjetiti bolji kvalitet usluge, bilo da se radi o modernijem načinu dolaska u kontakt sa zdravstvenim radnicima- poručio je Forto.

Također je naglasio da zdravstveni radnici, koji su iznijeli veći dio borbe protiv pandemije, moraju osjetiti da Vlada cijeni njihov doprinos poboljšanjem uslova rada i boljim nagrađivanjem onih koji imaju najveći dodir sa pacijentima.

– Unaprijedit ćemo preventivne programe, koji dugoročno podižu kvalitet života i zdravlja svih stanovnika. Poseban naglasak ćemo staviti na način raspodjele sredstava iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, jer se stručnjaci slažu da za postojeći novac građani ne dobijaju adekvatnu uslugu. I na kraju, zajedno sa lokalnim zajednicama, pobrinut ćemo se da svaki stanovnik Sarajeva bude zdravstveno osiguran – istakao je Forto u obraćanju.

Kao jedno od prioriteta Forto je naveo i proširivanje trolejbuske i tramvajske mreže te je kazao da se neće ustručavati da zaduživanjima građanima osigura nova vozila. 

– Migrantska kriza će trajati još godinama i ne možemo je riješiti. Krizama se upravlja na način da se zaštite građani. Radit ćemo na popunjavanju stručnog kadra – istakao je Forto.

Posebnu pažnju će posvetiti proširenju predškolskih ustanova. Dodao je da je potrebna prilagodba nastavnog procesa novonastaloj situaciji, uključujući online nastavu na svim fakultetima sarajevskog univerziteta.

– Ulaganje u našu djecu je najbolja investicija za našu budućnost – istakao je Forto. 

Kao jedan od najvećih izazova, kazao je Forto, bit će da se univerzitet pretvori u ‘motor razvoja’ te je dodao da će osigurati najveća sredstva do sada za istraživanja i nauku.

Istakao je da će nastaviti reformu tržišta rada, posebno stavljajući naglasak na Službu za zapošljavanje te da će usvojiti novi zakon o socijalnog zaštiti sa ciljem pravednije i transparentnije pomoći materijalno i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Najavio je da i usvajanje zakona za borbu protiv nepotizma, kojim će biti zabranjeno u kantonalne firme i institucije zapošljavati najbližu rodbinu izabranih i imenovanih dužnosnika. Kroz Ministarstvo pravde i uprave će nastaviti procese izgradnje kapaciteta u polju objedinjavanja javnih strateških nabavki, sa naglaskom na najskuplje nabavke u sektoru zdravstva i komunalne privrede.

– Bit ćemo Vlada pozicije i opozicije i sve dobro što opozicija predloži, usvojit ćemo. Radit ćemo sve da osiguramo dobro građanima – naglasio je.

Istakao je da će Vlada djelovati kroz dva ključna principa – otvorenost i odgovornost te da će se znati sve što rade.

– Građanima će biti dostupne jasne i precizne informacije. Danas ćemo predstaviti svoje politike, ali vam obećavam da ćemo redovno obavještavati kako se one sprovode i koji su rezultati ostvareni. Također nam je potrebno da čujemo šta građani misle, da čujemo nove ideje, da budemo u stalnom kontaktu. Samo tako možemo biti sigurni da smo na pravom putu – zaključio je Forto u ekspozeu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia