online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zbog pandemije koronavirusa smanjeni su prihodi Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka” kao i za rad Roditeljske kuće (VIDEO)

Zbog pandemije koronavirusa u poslednja četiri mjeseca  smanjeni su prihodi Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka” pa time i za rad Roditeljske kuće. Kako ističu u Udruženju grant koji su ranije dobijali od Vlade Federacije BiH, tačnije od 2017. godine, više ne dobijaju. Također, nisu nikakva sredstva još uvijek dobili ni od Vlade KS.  Za sada su samo općine Stari Grad,  Kakanj i Bosanska Krupa, uplatile planirana sredstva.

Roditeljska kuća u kojoj borave oboljela djeca i njihove porodice tokom liječenja iz cijele Federacije još nikad od svog otvaranja nije postala trajna briga federalnog budžeta. Za njeno funkcionisanje godišnje je potrebno 150.000 maraka, a kako je počela pandemija sredstava je sve manje.

„S tim da bi  Udruženje funkcionisalo potrebno je mnogo više sredstava  nama su prihodi u ova četiri mjeseca oko 70 posto manji vjerovatno zbog toga što se formiraju budžeti što se nalazimo u lokdaunu žalosno bi I tužno bilo ukoliko bi mi doveli u pitanje rad Roditeljske kuće i naše aktivnosti“, rekao je Fikret Kubat, direktor Združenja „Srce za djecu“.

A brojne su aktivnosti i mnogo je značajnih projekata koje Udruženje radi  kako bi pomogli bolesnoj djeci za vrijeme i nakon liječenja. Zbog toga kaže Kubat institucije na svim nivoima vlasti moraju pomoći.

„Ono što mi očekujemo od Vlade Federacije jeste da se izdvoji  grant svake godine iz tekučih rezervi jer je tako obećano od strane federalne vlade i premijera još 2017 godine da će uvijek Roditeljska kuća biti prioritet I da nikad neće biti doveden u pitanju njen rad….Tražimo ono što pripada neka posebno Vlada FBiH i KS i 83 općine mislim da svi mogu više učiniti da pomognu da sve aktivnosti u udruženju  funkcinišu“, kazao je Kubat. 

U Roditeljskoj kući trenutno boravi 11 djece koja se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero. Za njih Roditeljska kuća nije samo smještaj. To je njihov dom.

Podsjećamo da tokom liječenja roditelji i djeca u Roditeljskoj kući imaju  između ostalog besplatan smještaj, osnovne životne namirnice, sredstva za dezinfekciju i ličnu higijenu, stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika te okupacione radionice za roditelje i kreativne radionice za djecu.

Amra Hamzić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia