Bosna i Hercegovina

Završni sastanak Organizacionog odbora: Sve spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice

“Sve je spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida. Zahvaljujem se članovima Organizacionog odbora i svima koji su pomogli na bilo koji način da organizacija i obilježavanje protekne u najboljem redu”, rekao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Pozvao je sve one koji dolaze u Srebrenicu da se ponašaju dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama.

Danas smo ovdje na ovom časnom mjestu da svi zajedno sagledamo stepen obavljenih poslova, jer smo blizu održavanja komemoracije i klanjanja dženaze žrtvama genocida. Nadam se da ćemo velikim i dostojanstvenim skupom obilježiti godišnjicu. S posebnim osjećanjima se pripremamo da klanjamo dženazu šehidima. Mi smo takođe u bajramskim danima kada obavljamo dženazu, i učinit ćemo to našom snagom duha. Bajram namaz ćemo klanjati i sa učesnicima Marša mira“, rekao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je riječi podrške članovima Organizacionog odbora.

Danas smo dobili izvještaje da su pripreme završene i da možemo očekivati da godišnjica bude obilježena dostojanstveno i skrušeno. Ovu godišnjicu dočekujemo kada je na snazi Zakon o zabrani negiranja genocida. Taj zakon, koji je dobar za sve u BiH, nije još u potpunosti isključio, ali je smanjio negiranje genocida. To je nešto što vodi katarzi, izgradnji multietničkog društva, obnovi povjerenja i izgradnji zajedničkog života. Druga stvar je sam Memorijalni centar koji će čuvati sjećanje na žrtve genocida. Ja želim da se taj proces okonča i da imamo Memorijalni centar koji priliči ogromnoj žrtvi“, rekao je Džaferović koji je pružio podršku i radu Memorijalnog centra.

Džaferović je govorio i o sigurnosnom aspektu obilježavanja godišnjice genocida.

Treća stvar o kojoj želim da govorim jesu primjedbe koje sam čuo na ponašanje pripadnika MUP-a RS-a i njihov odnos prema Memorijalnom centru i povratnicima. Ja pozivam sve međunarodne organizacije, državne institucije da se ne dozvoli da se na bilo koji način šikanira Memorijalni centar i povratnici“, poručio je Džaferović.

Na prethodnoj sjednici Organizacionog odbora usvojen je konačan program obilježavanja 27.godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH za kolektivnu dženazu 11. jula identifikovano je 50 žrtava genocida.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.