online slots game malaysia
Biznis

Završen Idejni projekt gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske

Završen je Idejni projekt gasovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, saopćila je uprava preduzeća BH-Gas d.o.o Sarajevo. 

Tokom 2019./2020. godine obavljani su poslovi na izradi projektne dokumentacije za gasovod Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pravcu Zagvozd (Hr) – Posušje (BiH) – Novi Travnik, s odvojkom za Mostar.

Izrada Idejnog projekta je finansirana grantom Evropske komisije koja je ovaj posao povjerila međunarodnom Konzorciju Mot MacDonald – Connecta, a koji je u tu svhu angažirao i četiri domaće firme za izradu pojedinih faza.

Izrada dokumentacije je započela u augustu 2019. te kao što je i planirano, Idejni projekt gasovoda je završen i isporučen korisniku BH-Gasu 30. aprila 2020. 

Naredna faza je stručna revizija isporučene projektne dokumentacije, što će izvršiti inostrani konsultant i za šta je također obezbijeđen grant Evropske komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u evropskim regijama (JASPERS).

Pored navedenih aktivnosti vezanih za izradu Idejnog projekta, u toku je izrada Studije uticaja na okoliš i društvo, koja će biti urađena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i svim zahtjevima domaćeg zakonodavstva. Za izradu ovih dokumenata obezbjeđena su grant sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj, a izrađivač je izabran u međunarodnoj javnoj tenderskoj proceduri provedenoj po EBRD pravilima. Izrada ove dokumentacije se također odvija u skladu sa predviđenom dinamikom, a eventualna odgađanja su moguća u dijelu provođenja javnih rasprava lokalno na terenu iz poznatih razloga uzrokovanih pandemijom COVID 19.

BH-Gas je provedenim aktivnostima, tokom posljednje tri godine obezbijedio da sve faze izrade projektne dokumentacije do pribavljanja urbanističke saglasnosti budu finansirane iz evropskih fondova i donacije Ambasade SAD u Sarajevu te time svi troškovi, koji se mjere u milionskom iznosu, nisu ni na koji način opteretili redovno poslovanje BH-Gasa niti potrošače.

BH-Gas zahvaljuje svim donatorima koji su podržali projekt u ovoj fazi izrade. 

Gasovod Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u dužini  160 km, ubraja se u najveće kompleksne linijske infrastrukturne projekte u BiH i prolazi kroz četiri kantona te su za njegovu realizaciju neophodni podrška i aktivno učešće lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije.

Realizacijom projekta će biti omogućena integracija BiH tržišta sa Evropskim tržištem prirodnog gasa, povezivanjem transportnih sistema prirodnog gasa BiH i Hrvatske, te diverzifikacija pravaca i izvora snabdijevanja prirodnim gasom iz izvora LNG Krk, evropska čvorišta za trgovinu gasom, Kaspijska regija putem IAP projekta i drugi, uz značajno povećanje sigurnosti snabdijevanja.

Od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je proglašen projektom od strateškog značaja, a privredno društvo BH-Gas je zaduženo za njegovu implementaciju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia