online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zavod zdravstvenog osiguranja KS u ovoj godini raspolaže sa više od pola milijarde maraka

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je do sada najveći Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) za 2023. godinu u iznosu 582.368.800 KM. 
  Planirana su sredstva za finansiranje kolektivnih ugovora zaključenih između Vlade KS i sindikata iz oblasti zdravstva u 2022. godini, kao i finansiranje dodatnog kadra koji je od strane Ministarstva i zdravstvenog sektora iskazan kao neophodan. Ovim će biti obuhvaćeno ukupno 7.862 zdravstvenih radnika i saradnika. 

Kako je istakao u svom uvodnom izlaganju direktor te institucije Muamer Kosovac, plan predviđa do sada najveći iznos finansijskih sredstava namijenjenih za nesmetano i kvalitetno pružanje prava iz zdravstvenog osiguranja za osiguranike u Kantonu Sarajevo. 
  
Rashodi zdravstvene zaštite iznose 534.936.500 KM i imaju učešće od 97 posto ukupnih troškova, a najvažnije je finansiranje zdravstvene zaštite koja se osiguranicima pruža u zdravstvenim ustanovama iz Mreže zdravstvenih ustanova na području KS, a koje su obuhvaćene i Planom i programom mjera zdravstvene zaštite za 2023. godinu. Prema odluci Ministarstva zdravstva KS, oni su uvećani za ukupno 56.557.000 KM u odnosu na 2022. godinu. 
  
U povećana sredstva je uključeno i povećanje za materijalne troškove u iznosu od 5.661.687 KM, kako bi pružaoci usluga mogli neometano osigurati zdravstvenu zaštitu i pored inflatornih uslova. 
  
U rashodima je obuhvaćeno i povećanje vrijednosti boda za ugovoreni program porodične medicine po provedenom postupku javne nabavke s privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama sa 1,11 KM u Finansijskom planu 2022., na 1,35 KM u 2023.godini. 
  
U ovom dokumentu su planirana sredstava za ugovaranje od 3.300.000 KM deficitarnih dijagnostičkih usluga za koje postoji lista čekanja u ugovornim zdravstvenim ustanovama po provedenom postupku javne nabavke. 
  
Obuhvaćeno je povećanje planiranih sredstava za lijekove po posebnim programima u iznosu od 870.000 KM, kao i povećanje planiranih sredstava za medicinska sredstva i ortopedska pomagala zbog proširenja prava naših osiguranika u iznosu od 6.000.000 KM. 
  
Planirana su sredstava i za uvođenje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi za sve osiguranike koji boluju od Dijabetesa Tip1, kao i povećana sredstava za gotove lijekove zbog proširenja liste lijekova i većeg učešća Zavoda u snošenju troškova tih lijekova u iznosu od 2.012.500 KM. 
  
Za program dijagnostike i liječenja teško oboljele djece sredstva su  udvostručena u odnosu na prethodnu godinu i iznose ukupno dva miliona KM. 
  
Prema smjernicama Ministarstva zdravstva KS, prvi put su u Finansijskom planu planirana sredstva za Program palijativne njege terminalno bolesnih u Kantonu Sarajevo, i to u iznosu od 1.505.000 KM, kao i sredstva za uvođenje usluga neurorehabilitacije u sistem rehabilitacije sa iznosom od 462.000 KM. 
  
Skupština KS je usvojila i Odluku o davanju saglasnosti na Program rada ZZO KS-a za ovu godinu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia