online slots game malaysia
Vijesti

Zavod za liječenje bolesti ovisnosti KS: U 2022. godini zabilježen rast novootkrivenih za 8 do 10 posto pacijenata

Bolest ovisnosti je ozbiljno stanje koje zahtijeva odgovarajuću medicinsku njegu i stručnu pomoć. Liječenje bolesti ovisnosti obično uključuje kombinaciju medicinskih, psiholoških i socijalnih intervencija, s ciljem pomoći ovisnicima da prevladaju ovisnost, povrate kontrolu nad svojim životom i postanu produktivni i zdravi članovi društva.

Zavod za liječenje bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo je ustanova koja pruža tretman za osobe koje pate od različitih vrsta ovisnosti, uključujući ovisnost o alkoholu, drogama i kockanju. 

Taj zavod nudi usluge dijagnostike, savjetovanja, terapije, rehabilitacije i resocijalizacije za ovisnike.

Direktorica Zavoda Rasema Okić istakla je u razgovoru za Fenu da Zavod za bolesti ovisnosti KS ima 15 ležećih kapaciteta – kreveta, od čega je 10 za liječenje ovisnika o psihoaktivnim supstancama – drogama, a pet za liječenje ovisnika o alkoholu.

Dnevna bolnica, dodala je, raspolaže sa 30 stolica, gdje tretiraju pacijente sa problemima u vezi alkoholnih bolesti i igara na sreću.

Naglasila je da je solidan interes pacijenata iz drugih kantona u Federaciji BiH, te da im dio kapaciteta pokrivaju i vankantonalna liječenja. U prosjeku, tvrdi Okić, popunjenost je između 80 i 100 posto raspoloživih kapaciteta.

Kaže da je vrijeme pandemije bilo visoko rizično doba za mentalno zdravlje svakog pojedinca te da je izolacija negativno djelovala na psihičko zdravlje mnogih.

– Anksioznost i depresija, briga za svoje bližnje i sve ostalo, značajno su doprinijeli eksperimentiranju i zloupotrebi alkohola, ali i psihoaktivnih supstanci. Broj prvih pregleda, prvih hospitalizacija i tretmana kroz naša savjetovališta u 2022. godini zabilježio je rast novootkrivenih za 8 do 10 posto pacijenata – naglasila je.

Okić je kazala da je alkohol prva droga s kojom se mladi susreću.

– To je vrijeme adolescencije sa puno izazova. Mladi, još uvijek neformirani ljudi, koji teže dokazivanju, pripadanju grupi vršnjaka, lako ulaze u svijet zloupotrebe supstanci. Prva iskustva se stiču od 17. do 20. godine, a jedan broj njih uđe u pravu ovisnost o drogama već u srednjim dvadesetim, dok se alkoholna ovisnost razvija iza tridesetih godina. Naravno, to je individualno – pojasnila je Okić.

Govoreći o vrsti droga koje se najviše konzumiraju u BiH, izvodila je amfetamine, potom kokain i heroin, dodajući da je takva situacija i u regiji.

Ali naglašava da se prije nekoliko mjeseci na tržištu pojavio novi proizvod “snus“, što je izazvalo veliku polemiku među mladima, roditeljima, ali i nastavnicima, jer su zabilježeni slučajevi medu školskom djecom i omladinom sa “dramatičnim slikama” u ponašanju.

– Snus je bezdimni duhanski proizvod koji se našao potpuno legalno na našem tržištu. Može ga se kupiti na kioscima i benzinskim pumpama, pristupačne je cijene i mladi, čak i maloljetni, lako dolaze do ove supstance. Nalikuje filter vrećicama čaja, pakuje su u kutijicama – istakla je.

Pojasnila je da se konzumira žvakanjem i trljanjem desni, a sadrži kancerogene materije, te se povezuje sa rakom i drugim bolestima usne šupljine. Ta droga je zabranjena u zemljama EU od 1992. godine.

Okić kaže da zvanično nema svježih podataka o broju ovisnika o alkoholu i drogama u BiH.

– Treba imati na umu da ovisnici o drogama imaju znatno kraći životni vijek te da fluktuiraju, odnosno da neki odlaze u zatvor, u inostranstvo, na liječenje, neki se izliječe, a neki umru. No, nema dvojbe da se među mladima i dalje regrutuju novi ovisnici – upozorila je.

Ukoliko neka osoba primijeti da član porodice, prijatelj ili kolega ima problem ovisnosti o drogi, alkoholu ili igrama na sreću, Okić kaže da je najbolje da mu predloži odlazak u Zavod za bolesti ovisnosti.

– U okviru našeg savjetovališta započinjemo eventualni tretman, sukladno kliničkoj slici, motivaciji, socijalnim prilikama pacijenta itd. U tretman bivaju uključeni i članovi porodice, a sve to uz naše multidisciplinarne stručne timove – kazala je u razgovoru za Fenu doc. dr. Rasema Okić.

Zavod za liječenje bolesti ovisnosti KS ima stručni tim psihijatara, psihologa, socijalnih radnika, medicinskih sestara i drugih stručnjaka koji pružaju podršku pacijentima u procesu liječenja. U sklopu Zavoda djeluje i odjel za prevenciju ovisnosti koji se bavi podizanjem svijesti o štetnosti ovisnosti i promovira zdrav životni stil.

Cilj zavoda za liječenje bolesti ovisnosti KS je pružiti kvalitetnu i sveobuhvatnu skrb za osobe koje pate od ovisnosti te im pomoći da se vrate u društvo kao produktivni i zdravi članovi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia