online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zastupnici Skupštine KS traže odgovornost ljekara i reformu zdravstvenog sistema

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su primili k znanju informaciju Ministarstva zdravstva KS o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, s inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS – Inspektorat, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je pokrenuo inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile nepravilnosti smrti male Džene, te da je taj slučaj sada u rukama Tužilaštva KS i sudskih vještaka.

Ovaj slučaj je zorno pokazao koliko je naš sistem nakaradno ustrojen i mora se revidirati, bez obzira na sve – kazao je ministar Vranić, te pozvao zastupnike da svi zajedno urede zdravstveni sistem KS.

Ministarstvo zdravstva KS je odmah po saznanju za slučaj djevojčice
Džene Gadžun iz Kaknja poduzelo određene aktivnosti, tražen je spisak svih verificiranih, retestiranih medicinskih aparata u svim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, kako javnim tako i privatnim, te je tražena i izjava od Ljekarske komore Kantona Sarajevo da li ljekari koji su učestvovali u operativnom zahvatu imaju valjane licence.

Održan je sastanak s direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na kojem je zatraženo da se odmah provede pojačan zdravstveno-inspekcijski nadzor u svim privatnim praksama i poliklinikama na području KS u kojima se provode hirurški zahvati i druge intervencije u anesteziji, te odmah uputilo zvaničan akt 9. novembra prema Kantonalnoj upravi, te da o poduzetim aktivnostima i izvršenom inspekcijskom nalazu na licu mjesta, u privatnim ordinacijama koje se dovode u vezu s ovim slučajem, odmah informišu ministarstvo

Vranić je pored ostalog rekao da zakonski treba ograničiti i urediti rad ljekara u javnim i privatnim ustanovama.

Naložio je također inspekciji KS da uradi reviziju rješenja privatnih zdravstvenih institucija a prema broju tih institucija, kako je prokomentirao “da li nam uopšte treba javni sektor”, te da to zahtijeva posebnu, tematsku sjednicu.

Privatne zdravstvene ustanove u KS: ginekoloških ordinacija 21, internističkih 15, dermato-veneroloških 12, pedijatrijskih 4, neuropishijatrijskih – neuroloških 15, oftalmoloških 5, maksiofacijalnih 1, ultrazvučne 8, ORL 5, ortopedske 5, fizikalne medicine i fizijatrije 10, hirurške 7, pneumofiziološke 3, jedna za anesteziju i terapiju i jedna za infektologiju, stomatologija 209, medicinsko-biohemijski laboratorij 18, poliklniika 41 i dvije bolnice.

Zastupnici Skupštine KS su uz izraze žaljenja kazali da je pitanje odgovornosti ključno u svemu, da tragična smrt male Džene bude polazna točka za uređenje zdravstvenog sistema, te da je neophodna potpuna reforma zdravstva.

Bilo je zastupničkih inicijativa da treba konačno zaustaviti zloupotrebu zdravstvenog sistema, da zdravstveni sistem ima jako dobre ljekare, ali i one koji ne poštuju Hipokratovu zakletvu.

Istaknuto je i to da na smrti male Džene Tužilaštvo KS dokazuje smisao i svrhu postojanja.

Dvoipogodišnja djevojčica Džena Gadžun iz Kaknja je preminula 14. novembra ove godine nakon operacije koju medicinari kvalifikuju rutinskom, izvedene u privatnoj polklinici u Sarajevu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia