SarajevoVijesti

Započelo obilježavanje kampanje „Ulice za život: za ljude i planetu“ na Vilsonovom

Smart Steps dd Sarajevo uz podršku Ministarstva saobraćaja KS i Udruženja „Eko – korak“ Sarajevo jučer je na Vilsonovom šetalištu započelo obilježavanje kampanje „Ulice za život: za ljude i planetu“ koja se provodi diljem svijeta povodom UN sedmice sigurnosti koja se u Sarajevu obilježava od 15.05.2022.godine do 20.05.2022.godine.
Svjedoci smo da sigurnosna situacija na putevima u Bosni i Hercegovini izrazito loša i da se svakodnevno dešavaju saobraćajne nezgode sa ozbiljnim posljedicama. S tim u vezi prepoznali smo značaj obilježavanja UN sedmice sigurnosti u saobraćaju i odlučili da podržimo svjetsku kampanju „Ulice malih brzina, pogodne su za život!“


Slogan koji je ove godine aktuelan odnosi se na brzinu kretanja vozila tamo gdje živimo, radimo i igramo se! Podižemo svijest o važnosti zone 30km/h gdje će osobe sa invaliditetom, starije osobe i svi koji su ranjivi moći sigurno da se kreću.


Svakog dana 3000 djece i mladih gine ili bude teško povrijeđeni na svjetskim putevima. Dijete koje je udario automobil brzinom od 30 km/h može preživjeti. Udarac pri brzini od 80 km/h, većina neće preživjeti. Brzina ubija!
Širom Bosne i Hercegovine, tamo gdje hodamo, igramo se i živimo skrećemo pažnju na brzinu kretanja. Tražimo da se zaštiti javno zdravlje, čineći hodanje i vožnju biciklom sigurnijim i pristupačnijim, omogućavajući i ohrabrujući zdrave načine života. Ulice pogodne za život važnije su nego ikad dok reagujemo na pandemiju COVID-19.

Ove sedmice se borimo za globalne ciljeve i našu klimu, kao ključ koji otključava ciklus putovanja sa nultom razinom ugljika, prestanak ovisnosti o automobilu, omogućavajući uspješan javni prijevoz, čistiji zrak i niže emisije CO2.

Stokholmska deklaracija iz 2020. godine, koju su usvojile vlade širom svijeta, poziva na fokusiranje ulice pogodne za život i u skladu s dostupnim dokazima, ograničiti maksimalnu brzinu kretanja cestom od 30 km/h gdje se miješaju ranjivi učesnici u saobraćaju i vozila. Posvećenost ovom pristupu mora biti načelo nove Dekade akcije za sigurnost na putevima kako bi se postigli globalni ciljevi.
Bosna i Hercegovina mora obezbijediti sigurnost za sve učesnike u saobraćaju, zato danas oblježavamo UN sedmicu sigurnosti i podižemo svijest o važnost problema koji na godišnjem nivou uzme 300 života u Bosni i Hercegovini. To nije samo 300 života to je mnogo više uništenih porodica!

Ulice za zdravlje. Ulice za klimu. Ulice za ljude. Moramo djelovati zajedno kako bismo stvorili #StreetsForLife.

1.5 2 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.