SarajevoVijesti

TVSA/VIDEO: Udruženje ugostitelja KS nije zadovoljno donesenim izmjenama Zakona


Udruženje ugostitelja Kantona Sarajevo nije zadovoljno donesenim izmjenama  Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, koje predviđaju sufinansiranje minimalne plate za radnike kojima je zabranjen rad. Odluka o novim protestima mogla bi da bude donesena sutra. U Udruženju poslodavaca KS smatraju kako nisu ugroženi samo ugostitelji, ugrožen je čitav jedan lanac prodaje i potrošnje, što će dovesti do pada prihoda.   

1.781 poslovni subjekt u KS se bavi pružanjem ugostiteljskih usluga, u kojima je zaposleno 6.174 radnika. Od početka godine 123 privredna subjekta su prestala s radom, a više od 1.200 ljudi ostalo je bez posla. U Udruženju ugostitelja KS smatraju kako nove mjere Vlade KS neće zaustaviti gubitak radnih mjesta.

U vrijeme kada je ugostiteljima i drugim poslodavcima zabranjen rad, ne razmišlja se o drugim nametima koje oni moraju platiti. Poput zakupa poslovnog prostora, komunalnih usluga, struje, interneta.

Mjere za saniranje ekonomskih posljedica u privredi moraju se donositi na  državnom ili entitetskom nivou, smatra ekonomistkinja Svetlana Cenić. Kantoni trebaju težiti ka ukidanju parafiskalnih nameta. Za efikasnost je potrebna solidarnost proizvodne i uslužne djelatnosti, smatra Cenić.

Vlada Federacije u narednih mjesec dana tek treba da razmatra mjere za sanaciju stanja u privredi. Trenutno se radi na redizajnu programa, kako bi se olakšalo korištenje novca iz kreditno-garantnog fonda. Federacija računa na novac MMF-a, koji bi trebao sklopiti novi aranžman s našom zemljom.

Dok Bosna i Hercegovina ne potpiše sproazum o novom aranžmanu, teret privrede će snositi niži nivo vlasti. Za mnoge poslodavce i radnike bi pomoć mogla stići prekasno.

Jasmin Begić, TVSA

 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.