online slots game malaysia
BiznisSarajevoVijesti

Zajedničko učešće Kantona Sarajevo i općina u isplati dijela aprilskih plaća

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministri privrede, finansija te rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Draško Jeličić, Jasmin Halebić i Jasna Agić održali su danas sastanak s načelnicima i predstavnicima devet općina u KS, povodom  razmatranja i usaglašanja stavova o isplati dijela plaća za april uposlenicima u privrednim djelatnostima, čije je poslovanje ugroženo pandemijom koronavirusa.

Nenadić je istakao kako je Kanton Sarajevo prvi u regionu donio set kratkoročnih mjera i tako osigurao dio plata za mart za 57 ugroženih privrednih djelatnosti.

Na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica KS, usvojenog usljed pandemije, doneseni  su  programi podrške privredi Kantona Sarajevo za djelatnosti čiji je rad zabranjen, kao i onih djelatnosti koje su bilježile značajan pad prihoda u aprilu u odnosu na prosjek prošlogodišnjih prihoda. Program se, između ostalog, odnosi na isplatu dijela mjesečne plate uposlenicma u tim djelatnostima, koje će finansirati Kanton Sarajevo i za april.

– Broj privrednih subjekata, odnosno uposlenika koji će biti obuhvaćeni ovom pomoći za april će biti značajno veći u odnosu na prethodni mjesec. Do danas su ‘obrađene ‘ i dodatne djelatnosti u okviru tržnih centara kao i druge, koje nisu bile obrađene u javnom pozivu za mart – naveo je Jeličić.

Podsjetio je i da je za isplatu dijela martovske plate za 14.076 uposlenika u 3.677 privednih subjekata iz budžeta KS izdvojeno je 2.570.000 KM.

Na današnjem sastanku s općinskim načenicima detaljno su razmotrene projekcije za sufinansiranje ove kratkoročne mjere pomoći privrednicima za april od Kantona, ali i općina, a za što je iskazana spremnost predstavnika lokalnih vlasti. Prema okvirnom dogovoru, iz budžeta općina trebalo bi se osigurati oko dodatnih milion KM za sufinansiranje ove mjere.

To će biti precizirano sporazumom o sufinansiranju između Kantona i općina, prije objave javnog poziva za dodjelu sredstava za april. Kako je najavio Nenadić, tekst prijedloga ovog sporazuma općinama će biti dostavljen najkasnije do kraja ove, odnosno do početka naredne sedmice, sopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia