SarajevoVijesti

Zahtjev za hitno zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u KS

Komora medicinskih sestara – tehničara KS uputila je hitan zahtjev za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u zdravstvene ustanove, da budu dodatna snaga i pomoć drugim medicinskim sestrama, tehničarima i pacijentima.

Kao povod za taj zahtjev navode tešku epidemiološku situaciju i izrazito povećan broj oboljelih od COVID 19 u Kantonu Sarajevo.

Ističu da medicinske sestre i tehničari zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo već duži period rade u vanrednim uslovima i izloženi su visokom riziku od infekcije, fizičkom i psihičkom opterećenju i slično.

Također, podsjećaju da je veliki broj njih obolio od COVID 19, jedan broj ima trajne psihičke i fizičke posljedice bolesti, dok su neki završili, na žalost, smrtnim ishodom.

Naglašavaju da su se medicinske sestre-tehničari istakli u svim teškim vremenima i pokazali požrtvovanost i dostojanstven rad crpeći svoj maksimum snage da pomognu oboljelima.

– Ovo je naš vapaj da vlasti Kantona Sarajevo razmisle o medicinskim sestrama-tehničarima i njihovim porodicama, da se stave u ulogu bolesnika na odjeljenju na kojem radi jedna do dvije medicinske sestre, kojem ne stižu dodati šolju čaja ili biti uz njih u zadnjim trenutcima. Nećemo dozvoliti da medicinske sestre budu okrivljavane, verbalno i fizički napadane u zdravstvenim ustanovama, iskorištavane da bi zadovoljile potrebe neuređenog zdravstvenog sistema – saopćeno je iz Komore.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.