online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Zabilježene manje nepravilnosti na izborima, posmatrači uložili 11 primjedbi

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” objavila je nalaze posmatranja prijevremenih izbora 2023. godine koji se odnose na proces glasanja do 14.30 sati i zabilježene izbore nepravilnosti.

Na dva biračka mjesta zabilježeno je otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, po jedan slučaj u Bratuncu i Srebreniku. Fotografiranje glasačkih listića je zabilježeno na dva biračka mjesta u Bihaću.

Do deset slučajeva vraćanja birača s biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska zabilježeno je na 31 posto biračkih mjesta, dok je više od 10 slučajeva zabilježeno na jednom biračkom mjestu u Bihaću. Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su zabilježili do deset slučajeva porodičnog glasanja na 21,5 posto biračkih mjesta.

Na 23 biračka mjesta, zabilježeno je do deset slučajeva da nije ispoštovana nova procedura pomoći pri glasanju drugih osoba, saopćeno je iz ove koalcije.

Na 45 biračkih mjesta je zabilježeno do 10 slučajeva da se ime i prezime birača prilikom identifikacije čita naglas, dok je više od 10 slučajeva ove nepravilnosti zabilježeno na pet biračkih mjesta, tri u Srebreniku i po jedan u Bihaću i Vogošći.

Također, na šest biračkih mjesta je zabilježeno do deset slučajeva da ista osoba, dva ili više puta, pruža pomoć pri glasanju fizički nesposobnim, slijepim ili nepismenim biračima. Tri slučaja su zabilježena u Bihaću, dva u Srebreniku i jedan u Bratuncu.

Na jednom biračkom mjestu u Bratuncu primijećeno je do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Također, na jednom biračkom mjestu u Bihaću, član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića, na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta “Uputstvo za glasanje” u donjem lijevom uglu ne stavlja otisak štambilja pored kojeg se potpisuje.

Posmatračima Koalicije “Pod lupom” je bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na 99 posto biračkih mjesta, a na 11 biračkih mjesta su uložene primjedbe od strane posmatrača.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia