online slots game malaysia
KulturaVijesti

World Music Fest Zeman festival svjetske muzike

World Music Fest Zeman je festival svjetske muzike koji se već treću godinu održava u Novom Pazaru.

Jučer, 13. novembra prikazan je “Koncert klasične muzike savremenog svijeta: Koncert kompozitora porijeklom iz Sandžaka”.

Po prvi put na festivalu su se predstavili umjetnici iz oblasti ozbiljne, umjetničke muzike, a na repertoaru su bila djela kompozitora Ališera Sijarića, Hanan Hadžajlić i Kaće Hadžifejzović-Sarajlić, koja su izvodili Hanan Hadžajlić (flauta), Azmir Halilović (harmonika) i Davud Vesnić (klavir). POGLEDAJTE VIDEO OVDJE.

Festival ove godine kao i prethodnih, tradicionalno se zatvara takmičenjem “Glas Zemana” koje će se održati večeras, 14. novembra sa početkom u 22:00 sata.

Live stream počinje večeras, u 22:00 sata na FB stranici festivala https://www.facebook.com/ZemanFest/ i u prenosu RTV Novi Pazar.

”Od 57 prijava koje su pristigle za takmičenje, stručni žiri je odabrao 10 finalista od kojih će zbog pomenute situacije na kraju nastupiti ukupno njih 7 mladih umjetnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Uprkos posljedicama pandemije COVID-19 koja je prouzrokovala globalnu krizu u svim aspektima života pa tako i u kulturi, tim World Music Festa Zeman je aktivno radio na novom, specijalnom izdanju koje je ovoga puta osim građana Novog Pazara mogla pratiti i publika iz cijelog svijeta, jer su sve koncertne aktivnosti prikazane putem live stream-a.

Takmičari će izvesti numere uživo uz pratnju festivalskog ansambla kojeg čine akademski muzičari.” – Kenan Mačković, koordinator takmičenja Glas Zemana.

Ovogodišnje izdanje muzičkog festivala World Music Fest Zeman održava se isključivo u online izdanju.

Prvi koncert i otvaranje festivala je prikazano 29. oktobra koncertom fantastične umjetnice iz Damaska sa adresom u Parizu, Lynn Adib, koja je priredila sjajan koncert sa jazz triom iz svoga stana jer je u zakazano vrijeme koncerta u Francuskoj već bio na snazi novi lockdown.

”World Music Fest Zeman jedan od najmlađih muzičkih festivala u regionu, te da su u sklopu prijašnja dva izdanja festivala nastupili umjetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Turske, Poljske i Meksika.” – Mirza Redžepagić, umjetnički direktor festivala

Pozivamo sve poštovaoce etno muzike Balkana da budu sa nama i prate takmičenje “Glas Zemana” na našim društvenim mrežama i da na taj način budu dio internacionalne umjetničke mreže.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia