online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

VTK BiH – Revalidiran nastavni plan i program “FIATA škole špedicije”

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) uspješno je okončala revalidaciju nastavnog plana i programa “FIATA škole špedicije”, koja vodi do izdavanja prestižne FIATA diplome. 

Time je završen proces koji je inicirao Logistički institut FIATA-e, a koji je počeo podnošenjem aplikacije i prateće dokumentacije VTK BiH prema FIATA-i u oktobru 2022. godine.

Proces revalidacije realizira se svake četiri godine, a cilj je osiguranje poštivanja standarda koje FIATA postavlja pred akreditirane centre, odnosno osiguranje provedbe unificiranog nastavnog plana i programa koji je usklađen i identičan u svim zemljama širom svijeta, saopćeno je iz VTK BiH.

“FIATA škola špedicije” je program edukacije namijenjen uposlenicima kompanija koje se bave izvozom, špedicijom, logistikom, vanjskom trgovinom, transportom, uvozom te osobama koje žele da se profiliraju u navedenim oblastima. Institut za edukaciju VTK BiH uspješno realizira ovu školu od 2005. godine, koju je do sada pohađalo više od 500 polaznika iz Bosne i Hercegovine.

Nastavni proces se realizira kroz ukupno 14 modula: Uvod u špediterstvo, Pomorski transport, Kontejnerizacija i kontejnerski transport, Zračni transport, Cestovni transport, Željeznički transport, Intermodalni i multimodalni transport, Nacionalni/međunarodni prijevoz tereta unutarnjim plovnim putevima, Carinske procedure i INCOTERMS, Logistika, Skladištenje i distribucija, Transportno osiguranje, Transport opasne robe te Informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u špediterstvu. Polaznicima škole se nakon odslušane nastave i položenih ispita dodjeljuje prestižna i međunarodno priznata i prepoznata FIATA diploma, kao dokaz posjedovanja stručnih kompetencija iz onih oblasti koje čine nastavni program škole.

Nastavu u okviru ciklusa “FIATA škole špedicije” za školsku 2022/2023. godinu pohađa ukupno 18 polaznika, a za prijavu za učešće u školi ili više informacija o edukativnom projektu “FIATA škola špedicije”, zainteresirani se mogu obratiti Institutu za edukaciju VTK BiH upitom na e-mail adresu edukacija@komorabih.ba.

FIATA je Međunarodni savez špediterskih udruženja kojeg su 31. maja 1926. godine u Beču osnovali međunarodni špediteri. Sjedište FIATA-e je u Švicarskoj, a ona danas obuhvata približno 40.000 špediterskih i logističkih preduzeća, te zapošljava oko 10 miliona špeditersko-logističkih stručnjaka u 150 država. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia