online slots game malaysia
BiznisVijesti

TVSA/Video: Životni standard našao se na udaru vala poskupljenja životnih namirnica

Nakon udara pandemije životni standard penzionera i onih koji primaju minimalne plate odnosno prosječnu našao se na udaru vala poskupljenja životnih namirnica. Uzrok tome su suša ali i nevođenje računa o domaćoj proizvodnji hrane zbog čega zavisimo od uvoza i kretanja cijena na svjetskim brezama.

Za trenutno stanje u poljoprivredi ne treba kriviti samo sušu i klimatske promjene. Prije svega, uzrok je državna nebriga za proizvodnju hrane, smatraju u Sindikatu PPDIVUT.

„Nažalost nije kod nas blokada samo na nivo države već u svim nivioma vladaju opstrukcije za razvojne projekte a hrana je strateška stvar za čiju proizvodnju svi nivoi moraju usmjeriti posebnu pažnju“, rekao je Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PPDIVUT BiH.

Neshvatljivo je da se u državi koja je bogata vodom tek male površine navodnjavaju te uvoze enormne količine vode, ističe Avdagić. Također, apsurdno je da farme pilića plaćaju struju po cijeni za industriju, ističu farmeri.

„Ja platim 2.400 KM struje a farma prekoputa mene 1.100 KM za domaćinstvo jer je u drugom entitetu zatim tjeraju na s da radimo projekte od 30 – 70 KM kako bi dobili koncesiju za vodu sa vlastitog  bunara“, istakao je Mesud Pinjo, preradar.

Kad se na te troškove doda i rast cijena žitarica zbog slabog uroda, neminovno je povećanje cijene piletine, ističe Pinjo.

Vrijeme jeftine piletine je, kaže, prošlo i ona ne treba biti jeftina već njenu cijenu treba da odredi tržište, kao i u drugim granama. Trenutno poskupljenje ustvari je, smatraju peradari, usklađivanje s rastom cijena ulaznih sirovina. Jedna od žitarica čija cijena svakodnevno raste je pšenica I trenutno tona košta 500 maraka po toni, ističu malinari.

Zasad Klas još nije podigao cijenu, no neki već jesu za 5-6 feninga, ističe Vučić. Ukoliko budu primorani, cijena vreće najpopularnijeg brašna tip 500 sa sadašnjih od 18-19 maraka porasla bi na više od 20 maraka. Jedini trenutni odgovor na rast cijena namirnica jeste povećanje plata, odnosno  da najniža iznosi 1.000 maraka, ističu iz Sindikata.

No da bi plata bila povećana, uslov je, kažu poslodavci, da preplaćeni federalni parlamentarci usvoje zakon o smanjenju poreza i doprinosa, ali oni to već godinama opstruiraju. Posljedica toga je rast stope siromaštva, korisnika javnih kuhinja i iseljavanje, ali to stranke ne tangira, smatraju sindikalci i poslodavci.      

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia