online slots game malaysia
KulturaSarajevoVijesti

Vrelo Bosne i Stojčevac dobijaju idejno rješenje za uređenje

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i općina Ilidža prezentirali su idejni projekt ambijentalnog uređenja Vrela Bosne i Stojčevca. Idejno riješenje uradila je Amila Gadžo, magistrica pejzažne arhitekture.

„Stojčevac je dio zaštićenog spomenika, kompleksa Vrelo Bosne. Naime, ovaj projekat je bio jako kompleksan iz više razloga. Prvenstveno jer je to zaštićeno područje a potom jer spada u kulturno-historijski park. Obzirom da Bosna i Hercegovina nema zakon i norme koje propisuju zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa, morali smo da se pridržavamo međunarodnih propisa koje su propisano Venecijanskom i Firencijskom poveljom. Što se tiče samog idejnog rješenja, konkretno kada se radi o obnovi neke baštine, jako je važno da se prikupi sva dokumentacija koja prikazuje kako je park izvorno izgledao. Tu smo naišli na veliki niz problema“ kazala je Gadžo o nastanku same ideje.

Na području Stojčevca planirano je osiguravanje ostataka objekata jer pravno-imovinskog rješenja nema te se oni ne smiju dirati. Potom, izrada fitnes centra na otvorenom, informativno-turistički pult te edukativne staze gdje će najmlađi posjetioci imati priliku da uče o zaštiti okoliša. Akcenat čitavog projekta jeste na ekološkoj pegagogiji za najmlađe.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia