online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Vrbanjac: ‘Merhamet’ pomaže stanovništvu Turske i Sirije u skladu sa stvarnim potrebama

Delegacija Muslimanskog dobrotvornog društva ‘Merhamet’ na putu je za Tursku gdje će, zajedno sa predstavnicima Fondacije za humanitarnu pomoć (IHH), sagledati stanje u cilju pronalaska najboljeg načina za pomoć stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je zadesio Tursku i Siriju.

Predsjednik “Merhameta” Kenan Vrbanjac u izjavi za Fenu istaknuo je važnost djelovanja u skladu sa stvarnim potrebama, da bi bili što efikasniji u pružanju pomoći.

– Iz Istanbula bi trebalo, uz dozvolu turskih vlasti, da odemo na razorena područja, među kojima je i Gaziantep. Tamo ćemo, zajedno s partnerskom organizacijom, saznati šta je to ugroženom stanovništvu najpotrebnije. Važno je da idemo u područja gdje možemo biti što efikasniji i što više pomoći. Trenutno je najvažnije da se solidarišemo i pripremimo što više hrane za te ljude, da nisu gladni i da im nije hladno – kazao je.

Prema posljednjim informacijama kojima raspolažu u “Merhametu”, trenutno su najpotrebniji topli obroci i mali paketi za ljude smještene u kolektivnim centrima, šatori, deke, madraci i hljeb za Siriju.

– Tehnički je neizvodljivo podijeliti u Siriju obroke, ali moguće je dostaviti hljeb tim ljudima. ‘Merhamet’ se odlučio da idemo u Siriju sa hljebom i dekama. Za Tursku dostavljamo hranu, to je jaka država i već su osigurali alternativni smještaj za građane koji su ostali bez domova i ostale imovine. Smatramo da je to najbolja, trenutno moguća, pomoć – kazao je.

Vrbanjac je zadovoljan odzivom bh. građana akciji pomoći stanovništvu Turske i Sirije nakon razornog zemljotresa koji je zadesio te dvije države. Ističe da je osjećaj za pomoć ljudima u potrebi karakteristična za ovdašnje stanovništvo, pa ni ova akcija nije izuzetak. Brojni su pozivi, nude različite vidove pomoći.

MDD ‘Merhamet’ pokrenuo je, odlukom Upravnog odbora, akciju pomoći narodu Turske i Sirije, pogođenom razornim zemljotresom. Akcija će trajati do 6. maja, a odnosi se na prikupljanje novčanih sredstava u svim organizacionim dijelovima HO ‘Merhamet’ MDD u zemlji i inostranstvu. ‘Merhamet’ je otvorio i humanitarni broj telefona 090292001, a pozivom se doniraju 3 KM.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia