online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vranić posjetio Domove zdravlja, KCUS i Opću bolnicu

Haris Vranić, ministar zdravstva KS obišao je prethodnih dana javno-zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo. Prve ustanove koje su posjećene bile su JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Delegacija Ministarstva zdravstva KS, na čelu sa ministrom Vranićem, dočekana je srdačno od strane menadžmenata u sve tri ustanove.

Prilikom obilaska Doma zdravlja KS nisu zabilježene veće gužve u organizacionim jedinicama Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar. U razgovoru sa pacijentima nije bilo prigovora na rad ili organizaciju na ovim lokalitetima. Nakon obilaska ovih jedinica, upriličen je sastanak u upravi ustanove sa generalnim direktorom doc.dr. Abelom Baltićem. Direktor je potvrdio ono što je viđeno na terenu, te da je, na sreću, trenutno smanjen priliv pacijenata u Covid ambulante.

Prilikom posjete Općoj bolnici, ministar Vranić je obišao ambulantno-poliklinički dio bolnice, u kojem je konstatirao prisustvo većeg broja pacijenata, kao i da kapaciteti tog odjeljenja zahtijevaju proširenje. Ustanovljeno je da svi pacijenti, koji su smješteni u Covid odjelu imaju svu potrebnu njegu, te je posvećenost zdravstvenih radnika ove ustanove na najvećem nivou.

Posjeta Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kao našoj najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi koja se bavi tercijarnim nivoom zdravstvene zaštite, započela je obilaskom zgrade DIP-a i centralne laboratorije. Ove laboratorije rade u punom kapacitetu, a u razgovoru sa pacijentima dobili smo informaciju da su svi laboratorijski nalazi gotovi do deset sati ujutro, što je značajan iskorak na zadovoljstvo pacijenata. Zabilježeno je i da su sve specijalističko-konsultativne ambulante otvorene, te da se pacijenti uredno primaju na ove preglede. Po saznanju da je ministar Vranić došao u Klinički centar, posjeti se pridružila generalna direktorica, prof.dr. Sebija Izetbegović.

Ministar je sa direktoricom obišao Dnevnu onkološku bolnicu koja se nalazi u nekadašnjem prostoru bivših kabineta generalnih direktora, te je sa zadovoljstvom konstatirano da su uslovi za liječenje onkoloških pacijenata na vrhunskom nivou. Vranić je obišao je i kliniku za infektivne bolesti i njenu intenzivnu njegu, gdje su smješteni Covid pacijenti na Kliničkom centru. U razgovoru sa šefom ove klinike, objavljeni su podaci da je 84% pacijenata koji su na kiseoničkoj potpori nevakcinisano. Prilikom razgovora sa generalnom direktoricom Izetbegović, došlo se do zajedničkog zaključka da je pacijent na prvom mjestu, te da ne postoje nikakve nesuglasice između zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, kao i da je postignuta saglasnost da će Ministarstvo zdravstva, u koordinaciji sa Kliničkim centrom, u narednom periodu iznaći mogućnosti za pomoć koja je ovom Centru potrebna, saopćeno je iz press službe KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia