online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vlasti u BiH moraju hitno pomoći građanima u borbi sa valom poskupljenja

– Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske moraju izaći sa jasnim i konkretnim mjerama kako bi se zaustavio val poskupljenja, smirili građani Bosne i Hercegovine i osiguralo uredno snabdijevanje svim nužnim robama i proizvodima, stav je Naše stranke, Naroda i pravde i Socijaldemokratske partije.

Iz ove trojke naglašavaju da “Vijeće ministara BiH i entitetske vlade, koje imaju stvarnu nadležnost za rješavanje trenutne krize, ne čine gotovo ništa kako bi se zaustavio ili barem djelimično ublažio val poskupljenja”.

– Prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo u BiH koji bi doveo do sniženja cijene goriva za 40 pfeninga po litru. To je jedna od kratkoročnih mjera koju bi trebalo hitno usvojiti sa ciljem zaustavljanja vala poskupljenja. Podsjećamo da su sve zemlje u regionu, ali i u Evropi, izašle sa osnovnim setom mjera sa ciljem ublažavanja rasta cijena. Nažalost, vlasti u BiH predvođene SNSD-om, HDZ-om, SDA i DF-om nisu učinile niti jedan konkretan korak da pomognu građanima. Činjenica da se vlast hvali rastom poreskih prihoda od 21 posto (248 miliona KM) za prva dva mjeseca 2022. godine pokazuje nevjerovatan politički bezobrazluk u nerazumijevanju socijalne katastofe koju živimo. Prihodi države rastu zbog inflatornog udara i dramatičnog rasta cijena, a ne rastu zbog porasta industrijske aktivnosti – navode iz trojke.

Osim kratkoročnih mjera, neophodno je izraditi plan dugoročnih mjera prvenstveno u oblasti poljoprivredne proizvodnje i energetske neovisnosti. Sada je pravo vrijeme da se reaguje sa ciljem pospješivanja sjetve, ali i sa ciljem izrade plana koji bi omogućio energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine – stav je Naše stranke, NiP-a i SDP-a.


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia