online slots game malaysia
BiznisBosna i HercegovinaVijestiZanimljivosti

Vlada RS pomaže turizmu podjelom vaučera, slične najave stižu iz Federacije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović na sastanku sa predstavnicima turističkih organizacija i hotelijera  dogovorila je da 15. juna počne korištenje vaučera kao vid  pomoći turističkom sektoru. Naime, svaki svaki punoljetni stanovnik ovog entiteta imaće priliku da prijavom na javni poziv dobije vaučer u vrijednosti od 100 maraka . On će biti korišten isključivo za sufinansiranje troškova smještaja u nekoj od domaćih turističkih destinacija, za minimalan boravak od tri noćenja. Slične mjeru planira i Vlada Federacije. Stručnjake iz oblasti turizma pitali smo da li ova mjera može donekle spasiti ovu turističku sezonu.

Vlada Republike srpske pomaže turizmu  podjelom vaučera građanima, koje će oni moći iskoristiti na domaćim turističkim destinacijama. Slične najave stižu i iz Federacije.

Dugogodišnji turistički radnik Samer Rašidat tvrdi  da su vaučeri već trebalo da budu uvedeni,  ali i da je neophodno da država privuče strane turiste. Treba, dodaje, prepisati od drugih koji su to već učinili.

„Mogu vam navesti Kipar gdje su rekli da će oni koji se eventualno zaraze biti im kompletan novac refunditan od ljetovanja. Imate primjer Sicilije koja je rekla da će subencionirati 50 posto aviokarte“, kazao je Samer Rašidat, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

On je dodao kako je nažalost ovdje u BiH turistička nadležnost podjeljena na entitete.

„Turističke zajednice trebaju ustvari da se tramformisu u destinacijski menažment to znači da turistička zajednica treba da upravlja turističkom destinacijom. Da ona osmisli program i da obezbjedi infrastrukturu“, istakao je Rešidat.

Autor više od 20 turističkih vodiča Adis Tanović, smatra da je ovaj vid pomoći dobar, ali ostaje problem manjka smještajnih kapaciteta u bosanskohercegovačkim gradovima.

„Tačno je da nemamo tako velik smještajni kapacitet jedino možda Sarajevo i Mostar i eventualno Banja Luka bi donekle mogli odgovoriti ali za druge gradove dosta teško jer često sam boravio u svim gradovima obično su to dva do tri hotela,  motela“, rekao je Tanović.

„Trebamo  osmisliti način da privučemo naše ljude. Ovdje nije pitanje imamo  li šta obići naravno da ima  i za osobe koji vole prirodiu i oni koje vole muzeje. Ali najveći problem u ovom trenutku za naše ljude je vjerovatno novac“, kazao je je Tanović.

Kanton Sarajevo je u 2019.  posjetilo 665.000  turista. U ukupnom broju dolazaka, stranih turista je bilo čak  87 posto. U ovoj godini takvi rezultati nisu mogući. Ideja da se na ovaj način pomogme turizam je dobra, ali ona u ovim okolnostima može tek u manjoj mjeri  sanirati negativne efekte pandemije.

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia