online slots game malaysia
BiznisVijesti

Vlada KS: Za biznis planove 25 mladih osoba blizu 500 hiljada maraka

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za program “Podrška mladima za pokretanje start up subjekata”.

Odluka je donesena nakon što je okončana procedura javnog poziva za podnošenje prijava za ovaj program.

Utvrđena je lista korisnika sredstava s nazivom biznis planova, kao i iznosom poticajnih grant sredstava koja su im odobrena. Radi se o 25 mladih osoba kojima će biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu  448.694 KM.

Dodatnih devet aplikanata je zadovoljilo kriterije prve faze javnog poziva i prošli su obuku za pokretanje start up subjekata.

Međutim, nisu izabrani kao korisnici poticajnih grant sredstava po predmetnom javnom pozivu, zbog nezadovoljavanja osnovnih (eliminatornih) kriterija u II fazi ovog javnog poziva ili zbog nedovoljnog broja ostvarenih bodova, odnosno zato što njihov konačni biznis plan nije urađen prema ekonomskim standardima.

Lista korisnika kojima su odobrena sredstva, kao i dokumenata koje trebaju dostaviti Ministarstvu prije potpisivanja ugovora o dodjeli grant sredstava, te lista aplikanata koji nisu ispunili kompletne kriterije, sadržana je u spomenutoj odluci objavljenoj na web stranici Ministarstva privrede KS VIDEO

Vlada je utvrdila i Odluku o utvrđivanju liste obrtnika-zanatlija i iznosa poticajnih sredstava po osnovu programa “Edukacija mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje” u Kantonu Sarajevo za 2020. godinu.

Petnaest obrtničkih-zanatskih radnji, različitih djelatnosti, ostvarilo je pravo na dodjelu sredstva u ukupnom iznosu 151.800 KM, za edukaciju i zapošljavanje mladih u trajanju od najmanje godinu dana.

Odluka je također objavljena na web stranici Ministarstva privrede KS VIDEO

Iz Vijeća mladih KS su pozdravili ove aktivnosti Vlade i resornog ministarstva, naglašavajući da je realizacijom tih projekata ispoštovan dogovor Vlade i Vijeća.

Vlada kroz različite programske aktivnosti i projekte nastoji pomoći mladima u njihovom stručnom osposobljavanju i zapošljavanju.

Jedna od aktivnosti je i stipendiranje učenika  srednjih stručnih škola u Kantonu Sarajevo za  deficitarna zanimanja, s kojima će  Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS naredne sedmice potpisati ugovore o dodjeli stipendija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia