online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS uplatila 1,1 milion maraka za finansiranje dijela plate radnicima, mnogi nisu zadovoljni

Privrednim subjektima kojima je rad zabranjen Vlada KS uplatila je 1,1 milion maraka za finansiranje dijela plate radnicima. Iako je Ministarstvo privrede obradilo skoro 5.000 pristiglih zahtjeva, pozitivan odgovor dobilo je samo 1.600 subjekata. Ovakvim selektivnim pristupom Vlade nisu u potpunosti zadovljni predstavnici Udruženja poslodavaca, a ni opozicija u KS, a dodatno nezadovoljstvo prouzrokovano je i jučerašnjim neusvajanjem korona zakona na federalnom nivou.

Kantonalna vlada oformila je Fond za pomoć privredi odmah nakon proglašenja stanja prirodne i druge nesreće, kao samo jednu od brojnih mjera koje će poduzeti za oporavak privrede.

„Mi smo pustili za 1.600 pravnih i fizičkih lica dijelove plate za mjesec mart odnosno, tom mjerom smo obuhvatili 7.000 zaposlenika koji su dobli svoju platu“, rekao je Draško Jeličić, ministar privrede KS.

No, u Udruženju poslodavaca KS, kao i u opoziciji nisu u potpunosti zadovoljni realizacijom ove mjere. Smatraju da su mnoge firme oštećene jer, kako ističu, mnogo je onih kojima je rad bio zabranjen, ali nisu dobili sredstva za koja su konkurisali. Smatraju da svi privredni subjekti s padom prihoda većim od 20% treba da dobiju podršku.

„Imamo firme koje imaju jako veliki pad prihoda, također ima firmi koje imaju 0 % prihoda šta je s takvim firmama, i šta je s takvim uposlenicima“, kazao je Suad Ećo, Udruženje poslodavaca KS.

Mnogi se neće moći snaći, jer nije ovo ekonomija neke zapadne bogate zemlje, ovo je ekonomija koju su godinama uništavali kriminal i korupcija i teško se mogu odbraniti od takvog napada“, rekao je Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS.

Iako su privrednici u KS iščekivali kraj aprila i usvajanje tzv. korona-zakona na federalnom nivou kako bi uspjeli spasiti što veći broj radnih mjesta, kao i same firme –  jučerašnja sjednica Doma naroda završena je prije njegovog usvajanja. Najveće zamjerke naši sagovornci imali su na predviđeni način isplate minimalne plate.

„Trebalo je ipak naći finansije i mogućnosti da Federacija preuzme isplatu minimalne plate, a ne da se prepusti Kantonima, oni koji mogu neka da isplate a oni koji ne mogu neće isplatit”, rekao je Suad Ećo.

Oni koji predlože da se sufinansira veći dio doprinosa za minimalac, a ne zanima ih uopšte kako će isplatiti plate od čega će preživjeti, istakao je Elmedin Konaković.

On je dodao, da šalju jasnu poruku kako ih zapravo zanima samo stabilizacija PIO fonda što jeste jedan od prioriteta. Ali bez stabilizacije privrede u cjelini neće biti ni tog fonda.

Koliko je neophodno što prije usvojiti ovaj zakon, govori i izvještaj Svjetske banke u kojem upozoravaju da pandemija korona-virusa predstavlja najozbiljniju prijetnju ekonomiji naše zemlje. Stoga će biti važno osigurati da podrška bude transparentno dodijeljena, pažljivo usmjerena, fiskalno održiva te da se lako može ukinuti kad više ne bude potrebna, kazali su, između ostalog, iz Svjetske banke.

Berina Bevrnja-Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia