online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS namjerava izgraditi energanu, vrijednost projekta oko 100 miliona eura

Vlada Kantona Sarajevo ima namjeru izgraditi energanu koja bi koristila otpad koji se ne može reciklirati. Vrijednost 100 miliona eura.

Najvaljena je i novina za odlaganje selektivno prikupljenog otpada u domaćinstvima.

Preduzeće Rad angažirano je i na projektima rekonstrukcije saobraćajnica. Aktuelna su dva, rekonstrukcije Hamdije Kreševljakovića i Posavska koje se trebaju asfaltirati.

Sredinom sljedeće sedmice, zavisno od vremenskih prilika, biće završena rekonstrukcija ulice Posavska, ističu u preduzeće Rad. Plan je da se tada ugradi završni sloj asfalta na dužini od 600 metara i to na djelu od spoja sa Olovskom do ulice Novopazarska. Također, planira se veoma brzo okončanje radova na prvom dijelu ulice Hamdije Kreševljakovića.

U dijelu komunalne djelatnosti cilj je da se poveća procenat prikupljanja selektivno razdvojenog kućnog otpada. To će se ostvariti instaliranjem većeg broja posuda na zelenim ostrvima i to uz pomoć Eko paka i Češke razvojne agencije.

Očekuje se da će se ovim projektom za 50% smanjiti količina odloženog otpada na deponiji Smiljevići a tim bi se produžio njen vijek trajanja naglašaju u preduzeću Rad. U resornom kantonalnom ministarstvu ističu da planiraju izgradnju energane koja bi koristila komunalni otpad koji se ne može reciklirati.

Uz pomoć švedske vlade već je urađena studija izvodljivosti i sad treba uraditi projektni zadatak.

Projekat mogao bi početi sa realizacijom naredne godine. Plan je da se najboljem ponuđaču postrojenje da na korištenje osam do devet godina a nakon toga njegov vlasnik bi bila Vlada Kantona koja bi tad ubirala značaj prihod. No, mogućnost razvijanja sistema centralnog grijanja za naselja oko deponije i ukidanja (tim) malih ložišta koji su najveći zagađivači, bio bi najveći efekt ovog projekta.

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia