online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS izdvojila 4,2 miliona maraka za naučnoistraživačke projekte

Ministar za nauku, visoko obrazovanje i malde Kantona Sarajevo, Pavle Krstić, potpisao je ugovore sa ovlaštenim predstavnicima za sufinansiranje naučnoistraživačkih, umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojih projekata i programa. Za tu svrhu je iz Budžeta KS izdvojeno rekordnih 4.250.000 KM.

Premijer KS Nihad Uk izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima te kazao da je prvi puta javni poziv otvoren za mlade istraživače.

– Prvi puta smo izdvojili 250.000 KM za mlade istraživače, kako bi i oni imali šansu da apliciraju među starijim kolegama, jer sa kvalitetom, svojim profesionalnim referencama, ne mogu uvijek biti na nivou starijih kolega. Stoga smo otvorili dva javna poziva: za već ostvarene akademske naučnike, a drugi je za buduće – kazao je Uk.

Obećao je i da će u narednom periodu povećati budžet za nauku, umjetnost.

Uime Rektorata UNSA, Vladi KS koja je prepoznala značaj ulaganja u nauku i istraživanje, zahvalio je profesor Mirza Dautbašić.

On je kazao kako je bilo gotovo 10 miliona prijavljenih projekata za sufinansiranje, a tek 2,5 miliona su izabrani u skupini subvencioniranja naučnoistraživačkih projekata.

– I ove godine Vlada KS je izdvojila sredstva za nagradu ekselentnim, najboljim istraživačima sa UNSA, tako da ćemo i ove godine nagraditi one koji su svoje aktivnosti, radove, publikovali u ekselentnim međunarodnim časopisima. Takvih je puno – kazao je Dautbašić.

Sveukupni cilj aktivnosti i Vlade KS i UNSA je, kako kaže, pozicioniranje UNSA ne samo kao regionalnog, nego i evropskog naučnog centra.

Od trenutka kada su sa Krstićem potpisali ugovore, potpisnici ugovora, oni koji su aplicirali posvetit će se realizaciji svojih projekata.

Krstić je najavio da će i sutra potpisati slične ugovore, te izrazio posebno zadovoljstovo što sufinansiraju istraživačkorazvojne projekte čiji su nosioci mladi naučnici i istraživači u iznosu 250.000 KM, kao si subvencioniranje troškova izrade doktorskih disertacija, oko 82.000 KM.

– U fokusu je naučna zajednica, mladi istraživači koji će unaprijediti privredu Kantona Sarajevo, ali time i privredu Bosnu i Hercegovinu – rekao je Krstić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia