SarajevoVijesti

Vlada KS-Institucije BiH da provode aktivnosti u rješavanju migrantske krize

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela nekoliko zaključaka vezanih za migrantsku krizu, na prijedlog premijera Marija Nenadića.

U skladu sa jednoglasno usvojenim zaključcima sa sjednica Skupštine i Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo od 29. decembra, Vlada KS traži od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da u skladu sa njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima, te važećim međunarodnim konvencijama i sporazumima, preuzmu koordiniran i strateški pristup u rješavanju migrantske krize u BiH, a time i u Kantonu Sarajevo.

O svim aktivnostima u kojima se očekuje nadležno postupanje institucija Kantona Sarajevo, a koje se odnose na pitanja prihvata, zbrinjavanja, sigurnosti i humanitarne zaštite migranata u našem kantonu, od nadležnih bosanskohercegovačkih i međunarodnih institucija traži se blagovremeno i potpuno informiranje koje ima za cilj donošenje odgovarajućih odluka zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo, ističe se u saopćenju iz Kantona Sarajevo.

– Vlada KS neće i ne može preuzeti odgovornost i rizik upravljanja migrantskom krizom u BiH jer nema ni ustavne ni zakonske nadležnosti za ta pitanja, te iz istih razloga s ciljem zaštite i sigurnosti svojih građana još jednom poziva institucije BiH da provode propisane aktivnosti u rješavanju migrantske krize u našoj zemlji – navodi se u dalje saopćenju.  

Vlada KS će pri tome, kako se dodaje, kao i do sada, dati svoj puni doprinos i preuzeti dio obaveza i odgovornosti koje budu rezultat uravnotežene i dogovorene politike i postupanja nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Svi ranije donešeni zaključci Vlade Kantona Sarajevo o ovom pitanju ostaju na snazi, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.