online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Nacrt zakona o visokom obrazovanju

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Nacrt zakona o visokom obrazovanju, te ga proslijedila u skupštinsku proceduru, uz prijedlog da javna rasprava traje 30 dana. 

„Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo ponosno je što je otpočela parlamentarna procedura za ovaj kapitalni zakon, koji uređuje oblast visokog obrazovanja. Zakon koji je danas utvrđen drugačiji je od dosadašnjih, stavlja u fokus visoko obrazovanje, a ne institucije. Teži ka evropskom sistemu obrazovanja i kvaliteta, podiže i pooštrava za jednu ljestvicu uvjete za naučne akademske radnike – istraživače, ali i za studente. Zakon nosi niz konkretnih inovacija, poput dualnog obrazovanja, reguliše pitanja etike u visokom obrazovanju, uvodi veoma bitno Vijeće za visoko obrazovanje i nauku, te podjednako tretira prostor visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo“, navela je, između ostalog, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić-Mehmedović. 

Zahvalila se Komisiji, predvođenoj akademikom Milošem Trifkovićem, koja je izradila tekst ovog zakona, naglasivši kako je vrijedno i predano radila, te dodala kako su se svi njeni članovi odrekli bilo kakvog honorara. 

Ovom prilikom, ministrica Husić-Mehmedović je istakla kako očekuje da će se tekst novog zakona o visokom obrazovanju naći pred Skupštinom do kraja ovog mjeseca, nakon čega će uslijediti javna rasprava koja će biti tematski organizirana. 

„Javna rasprava će biti organizovana u pet debata, u okviru kojih ćemo saslušati različite ciljne skupine, kao i mišljenja o spornim aktuelnim pitanjima u visokom obrazovanju“, najavila je ministrica Husić-Mehmedović. saopćila je Služba za protokol i pres KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia