online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je kako su u izradi zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH, kojeg je danas u formi prijedloga utvrdila Federalna vlada, učestvovali sa željom da on bude visoko human.

– Navedeni zakon prvi put će sustavno riješiti problematiku kada su u pitanju obitelji koje imaju dijete s invaliditetom.

Cilj je zakona da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Ministar Drljača istaknuo je kako kvaliteta jednog društva ovisi kakav odnos ima društvo prema ranjivim kategorijama.

– Očigledno je da djeca s poteškoćama u razvoju imaju velikih problema. Tu su potrebne dodatne brige, ne mogu samostalno obavljati svoje funkcije i aktivnosti te je neophodno da njihovi roditelji 24 sata bdiju nad njima i pomažu im – istaknuo je ministar.

Zbog svega toga, dodao je, takav roditelj ne može zasnovati radni odnos.

– Vlada i parlament su prepoznali ovaj problem i došli smo do zaključka da je to pitanje potrebno pravno urediti i roditelje koji su dužni brinuti o njima, svrstati kao da su osobe u radnom odnosu – kazao je ministar Drljača i podsjetio kako sam zakon predstavlja nastavak reforme socijalne politike u Federaciji BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia