Bosna i HercegovinaVijesti

Vlada FBiH: Jednokratna finansijska podrška penzionerima uz julsku penziju

Premijer Federcije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenici premijera, ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, danas su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održali sastanak sa rukovodstvima Saveza penzionera u FBiH na čelu sa Redžom Mehićem i Ivom Kožulom. Sastanku je prisustvovao i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić.

Razgovarano je o iznalaženju rješenja kojim bi penzioneri dobili jednokratnu finansijsku podršku jer je i njihov status dodatno pogoršan situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Dogovoreno je da će Vlada Federacije BiH omogućiti jednokratnu finansijsku pomoć penzionerima koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, a penzije ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO/MIO. Ova pomoć bit će isplaćena uz julsku penziju.

Premijer i zamjenici premijera zatražili su od predstavnika penzionera da iznesu svoje zahtjeve, te se na sastanku osim potrebe za jednokratnom novčanom pomoći, razgovaralo i o eventualnim poboljšanjima koje bi u konačnici sistematski trebali doprinijeti poboljšanju statusa ove kategorije stanovništva.

Jednoglasno je zaključeno da je prioritet očuvanje stabilnosti penzijskog fonda i redovnost isplata, a što je postignuto penzionom reformom koju je provela ova vlada.

– Ovo je trenutno jedina opcija da koliko, toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bilo najbolje i najbrže rješenje kojim pomažemo penzionerima, a istovremeno ne kršimo Zakon o PIO/MIO i ne ugrozimo postignutu stabilnost penzionog fonda i redovnost isplata penzija. Ni u kom slučaju nismo željeli podleći populističkim potezima kojim bismo zasigurno ugrozili teško postignutu likvidnost fonda i prekršili zakonske odredbe – kazao je premijer Novalić.

Dodao je da je usklađivanje penzija zakonski regulisano te da je precizirano kad se i kako mogu uvećavati penzije.

1.7 3 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.