online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Vijeće za štampu i online medije u BiH – Krivičnim zakonom RS narušeni principi slobode izražavanja

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizira kleveta, čime se, kako navode iz Vijeća za štampu i online medije u BiH, direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja. 

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH upozorava nadležne da su predviđene izmjene zakona vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.  
 
Bosna i Hercegovina, navode iz Vijeća za štampu, treba poduzeti konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad. 

U izmjenama je izostavljen pojam “javni interes” koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH. 

– Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika – navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa. 

Enormno visoke kazne, koje su predviđene izmjenama Zakona u RS, kako navode u Vijeću, doprinijet će cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima. 

Vijeće za štampu i online medije u BiH poziva sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia