online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vijeće sigurnosti UN-a: Rusija odbila imenovanje Christiana Schmidta

Na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) sinoć je razmatrana situacija u Bosni i Hercegovini i imenovanje novog visokog predstavnika.

Sjednici su prisustvovali ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koja je u obraćanju rekla da BiH jedva čeka dan kada će se zatvoriti OHR, ali da, nažalost, taj dan još uvijek nije stigao.

Iako je napredak vidljiv, kako je istakla Turković, potrebno još mnogo toga uraditi za ispunjavanje plana 5+2 dovorenog 2008. godine, koji podrazumijeva odlazak međunarodnog nadzora iz BiH.

“Ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH”, navela je Turković i dodala:

– Protivljenje predstavnika Rusije –

Predstavnik Rusije Vassily Nebenzia usprotivio se imenovanju novog šefa OHR-a podsjećajući da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). On je naglasio da Rusija kategorično odbija imenovanje Christiana Schmidta.

On je rekao kako visoki predstavnik treba da bude imenovan uz odobrenje strana u Bosni i Hercegovini i Savjeta bezbjednosti UN-a, te ustvrdio da to sada nije slučaj. Naglasio je da je Schmidt bio jedini kandidat čije imenovanje je Upravni odbor PIC-a odobrio bez ikakve diskusije.

Rekao je kako Rusija želi podržati Dejtonski mirovni sporazum u BiH, odnosno da je njihova dužnost da “ovaj krhki sporazum ne bude uništen”, ali da se povjerenje ne može graditi na ovaj način.

Predstavnici većine zemalja u Savjetu bezbjednosti UN-a sinoć su izrazili podršku nastavku rada OHR-a i daljem napretku ka ispunjavanju uslova 5+2 iz 2008. godine, čije ispunjavanje od strane Bosne i Hercegovine podrazumijeva i kraj međunarodnog nadzora nad provođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Predstavnik SAD: Nema budućnosti ni za jedan entitet izvan BiH –

Richard M. Mills, zamjenik američkog ambasadora u UN-u, tokom diskusije rekao je kako u BiH trenutno vlada mir, ali da stabilnost ne treba uzimati zdravo za gotovo. On je dodao kako je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH završena stvar, kao i da OHR ima ključnu ulogu za stabilnost BiH.

Naglasio je da odluke Upravnog odbora PIC-a ne traže jednoglasnost.

“SAD podržava 5+2 plan i plan za zatvaranje OHR-a, ali su za to potrebne reforme”, rekao je Mills i dodao da nacionalistička retorika ometa reforme.

Nema budućnosti ni za jedan entitet izvan Bosne i Hercegovine”, rekao je američki predstavnik na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno su imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini 27. maja, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Sa ovom odlukom nije se složila Ruska Federacija.

Ostavka Valentina Inzka, dosadašnjeg visokog predstavnika u BiH, stupa na snagu 1. аvgusta 2021. godine. Inzko je visoki predstavnik u BiH od 2009. godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia