online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vijeće ministara usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) kojim je predviđena Jedinica za integritet koja bi provjeravala imovinu i prihode sudija i tužilaca, saopšteno je nakon sjednice.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o VSTV-u dugo pripreman i da su mnogi bili uključeni u njegovu izradu, ali da nije dobio njegovu saglasnost, niti ministra Staše Košarca, jer smatra da VSTV nema kapacitete da uspostavi Jedinicu za integritet koja bi vršila provjeru imovine.
“Postoje dijelovi koji VSTS-u daju ovlaštenje za koja on objektivno u ovom trenutku nema ni materijalne ni tehničke kapacitete i teško će ih ikada moći obezbijediti s obzirom da za te poslove koji se žele dodijeliti VSTS-u postoje specijalizirane institucije, unutar poreskih uprava, unutar tužilaštava, postoje neki čisto istražilački poslovi, za koji je naše stanovište da VSTS teško može organizovati te službe”, kazao je Tegeltija.
Vijeće ministara je nakon sjednice saopštilo da je većinom glasova i uz određene korekcije, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, utvrdilo Prijedlog zakona koji će uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH za razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.
Prijedlogom zakona uređuju se pitanja koja je potrebno hitno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcionisanje pravosuđa i VSTS-a, a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, saopšteno je.


U saopštenju se navodi kako u osnovna pitanja koja su uređena u ovom prijedlogu zakona, a koja zahtijevaju hitno usvajanje, spada sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovini sudija i tužilaca, što uključuje i same članove VSTV-a te njihova provjera, osnivanje Jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTV-a, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune u vezi sa disciplinskim prekršajima i disciplinskim postupcima koji se vode protiv sudija i tužilaca.
“Između ostalog, uvodi se obaveza sudija i tužilaca, odnosno članova VSTS-a da se izjasne o svojoj imovini i interesima. Izvještaj o imovini jedna je od konkretnih mjera za koju Venecijanska komisija Savjeta Evrope zahtijeva da bude ‘uspostavljena s ciljem borbe protiv korupcije u pravosuđu’. Takođe, propisuju se vremenski rokovi za podnošenje ovih izvještaja, koji će biti uvršteni u novouspostavljeni registar izvještaja, dostupni javnosti i podložni provjerama”, navedeno je u saopštenju.

U roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, Parlamentarna skupština BiH trebala bi donijeti zakon o VSTV-u BiH koji će biti usklađen sa standardima EU, kako je predviđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Vijeća ministara.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia