online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vijeće ministara BiH usvojilo Program ekonomskih reformi do 2026. godine

Vijeće ministara BiH usvojilo je u novom tekstu Program ekonomskih reformi (PER) Bosne i Hercegovine 2024-2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obveza Bosne i Hercegovine na europskom putu.

Radi se o ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH sa zemljama EU-a i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove.

Strukturne reforme usmjerene su na rast konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju gospodarstva i unapređenje poslovnog okružja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih poduzeća, uspostavu uvjeta za ubrzanje zelene tranzicije i stvaranje preduvjeta za digitalnu transformaciju.

Istodobno je planirana i reforma u domenu tržišta rada kako bi se uskladilo obrazovanje i unaprijedili efekti aktivnih politika zapošljavanja.

Posebna pažnja posvećena je i ključnim dijelovima javnog sektora – sustavu socijalne i zdravstvene zaštite, koji doprinose ne samo konkurentnosti gospodarstva već i sveukupnoj kvaliteti života i dugoročnom razvoju ljudskog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Program ekonomskih reformi, čijoj su izradi doprinijele institucije svih razina vlasti s kojima se odvijala suradnja putem entitetskih koordinatora, pripremila je

Direkcija za ekonomsko planiranje prema smjernicama Evropske komisije na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnoj i entitetskim razinama prema Prijedlogu plana aktivnosti.

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci radi osiguranja praćenja implementacije predloženih strukturnih reformskih mjera i provedbe zajedničkih dogovorenih Smjernica politika, koje su rezultat ekonomskog i financijskog dijaloga 2024. godine.

Ovo je deseti Program ekonomskih reformi, koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia