Bosna i HercegovinaVijesti

Vijeće ministara BiH razmatra izmjene Zakona o VSTV-u

Na prijedlog Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH naći će se na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koja je zakazana za danas, 23. juna.

U pitanju je zakon kojeg je potrebno izmijeniti kao jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su stavljeni pred Bosnu i Hercegovinu kako bi dobila status države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) ranije je podsjetio da je to jedan od tri zakonska rješenja koje je potrebno izmijeniti, a koji bi se uskoro, kazao je tada, trebao naći i u parlamentarnoj proceduri.

Državni ministri trebali bi se izjasniti i o Odluci o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za tromjesečni period, tačnije od jula do septembra. Tu odluku je potrebno donijeti kako bi institucije nastavile funkcionirati budući da državni budžet još nije usvojen.

Prema izjavama predsjedavajućeg Tegeltije, Nacrt budžeta poslan je Predsjedništvu BiH koje ga još uvijek nije razmatralo i u formi prijedloga uputilo u parlamentarnu proceduru budući da je Predsjedništvo formalni predlagač budžeta.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.